I slutet av förra året stod det klart att John Carmack, en av pionjärerna i den moderna spelbranschen, lämnat #Id Software för att istället bli teknisk chef på #Oculus VR. Det var dock inget lätt beslut och till en början var planen att han skulle fortsätta jobba på studion han grundade i början av 90-talet, parallellt med arbetet med Oculus Rift. De båda företagen kunde dock inte komma överrens.

– När det stod klart att jag inte skulle ha möjligheten att arbeta med VR hos Id Software bestämde jag mig för att inte förnya mitt kontrakt, berättade Carmack för USA Today.

– Jag hade förmodligen varit nöjd med att jobba kvar med folket och teknologin jag känner till, och arbetet vi gjorde. Men de kunde inte komma överrens om det vilket gjorde mig väldigt ledsen. Det var oturligt.

Hade parterna kommit fram till en hållbar lösning hade #Wolfenstein: New Order varit en del av Oculus-demonstrationen på CES, där den nya modellen Crystal Cove visades upp. Carmack planerade också att #Doom 4 skulle vara spelbart med VR-headsetet. För honom är virtual reality "nästa stora grej" i spelbranschen och med tanke på vad han åstadkommit under sin 43 år långa livsstid väger hans ord hyfsat tungt.