#Goat Simulator torde vara februari månads mest omtalade spel, vilket per automatik förvandlar det till årets största överraskning. Men drygt två miljoner Youtube-visningar talar sitt tydliga språk – en getsimulator vill vi alla ha. Och skaparna hör våra önskemål; inom kort kan du köpa upp dig på ett exemplar av Goat Simulator och... tja, spela get.

Ingen vet egentligen varför, så vi ringde upp Armin Ibrisagic, pr-ansvarig speldesigner hos #Coffee Stain Studios, och bad honom förklara.

Ni gör Goat Simulator. Varför…?
– Det började som ett lekprojekt, vi skulle leka runt i Unreal Engine och… ja, vi la upp en video på en get för en vecka sen och den har 2,2 miljoner views. Och folk ville att vi skulle göra ett riktigt spel av det.

Så det är folkets vilja alltså?
– Ja precis. Det är askul att så många velat spela det.

Hur föddes idén att göra en getsimulator?
– Det var min idé. Vi har jobbat med #Sanctum 2 och är färdiga med all dlc, och då hade vi brainstorming-möte med nya grejer vi kan göra. Och på nåt sätt kom jag på ”Kan vi inte göra en getsimulator?” Som tur var lyckades jag övertyga tillräckligt mycket folk att hoppa på projektet. Och ja… det gick snabbt och smidigt att få in det i Unreal Engine.

Var det hot involverat i det här med att övertyga folk?
– Absolut.

Vilken typ av hot?
– Tja... Alltså, jag har på riktigt funderat på att ta med en get till kontoret. Vi är från Skövde, nånstans här i närheten finns det nån som har en getfarm eller getter. Skövde är ju ute på landet, jag försökte få hit en get till kontoret men det är tydligen olagligt av nån anledning.

Aha…
– Ja, get är visst nåt som kan ge sjukdomar. Men det skulle vara sjukligt bra faktiskt, att få hit en get på riktigt. I alla fall till releasen av Goat Simulator.

Jag såg i den senaste videon att ni simulerat gettungan också, och det var ju ganska avancerad fysik i den. Då undrar man vilka förebilder ni haft för tungfysiksimuleringen.
– Ja, vi kör ju Unreal Engine och Nvidia, och Physx framförallt, de fungerar jättebra. När man trycker på en knapp så fastnar tungan på ett objekt.

Hur länge dröjde det innan John Carmack ringde och bad att få fixa Oculus Rift-stöd för spelet?
– Hehe, han har inte gjort det än.

Inte?
– Jag ser fram mot att han satsar på seamless multiplayer som i GTA V.

Ja just det.
– Nej, men det har liksom tagit ett par veckor att slänga ihop spelet, och vi har inte stora planer på att implementera några stora grejer.

Det är ju ganska stora namn som uttalat sig om spelet, bland annat från Valve.
– Ja, precis. Vi var faktiskt oroliga i början, när det blev så populärt: ”Vad ska Valve säga? Det är en getsimulator… Tänk om Valve är mer vuxna än vi?” Sen fick vi ett mail tillbaka, där de skrev att DJ har på sig en gethud på kontoret. DJ är en person som bestämmer väldigt mycket vilka spel som kommer in på Steam. Så när vi var godkända på det sättet, då var vi rätt taggade.

Har ni sett hur det ser ut med förbokningar?
– Mja… När vi laddade upp filmen kraschade vår hemsida. Men vi har inga exakta siffror än. Men vi har skrivit en disclaimer för förbokningen i och med att man inte får… att det… Alltså, det är en getsimulator. Det är för att de kanske vill lägga sina dollar på något annat, men de får jättegärna köpa det om de vill.

Vad har ni för inspirationskällor då, för en… ja, en getsimulator? Vilka andra spel är den största inspirationen?
– Det är ju den här trenden med att simulatorer blivit så populära. #Truck Simulator, bara det tycker jag är roligt i sig. Sen kommer mycket från olika simulatorer, de här skämtfilmerna om Farming Simulator – de är asroliga. Och sen så klart #Surgeon Simulator.

Jo tack!
– Vissa tycker om att spela fps-spel och andra strategispel, och alla gillar att skratta. Jag tycker det skulle finnas fler spel som verkligen är oseriösa. Även om folk kommer bli arga på oss, ”Ni släpper ett spel som inte är putsat!”, så ”Ja…?”

Vad har ni för färg på era nyinköpta sportbilar?
– Vi har inga sportbilar än.

”Än…”
– Man kan inte köpa sportbilar med views på Youtube. Men nån dag kanske. Men det första vi köper lär ju vara en staty av en get.

Haha! Okej, lycka till!
– Tack!