Visionären Peter Molyneux ser tillbaka på sin Fable-trilogi. Och han är inte nöjd.

Mannen med visionerna, Peter Molyneux, håller inte alltid vad han lovar (milt uttryckt). När han blickar tillbaka på sin Fable-serie beskriver han idel besvikelser. #Fable III kallar han rätt och slätt ett ”trainwreck”; en katastrof.

– När jag som speldesigner gör ett spel har jag alltid en perfekt juvel i åtanke. För mig var #Fable den där vackra, otroliga, underhållande, roliga, artistiska, underbara juvel som alla kunde spela, som naglade sig fast i hjärtat och som var omedelbart engagerande.

Men i praktiken har Molyneux aldrig nått hela vägen, enligt honom själv.

– Juvelen har... aldrig blivit verklighet, den har alltid brustit på något sätt. Jag tycker att första Fable inte var dåligt. Det hade i vissa avseenden stora brister med tekniska grejer och animationer som inte fungerade. Det var dock inte dåligt. Men #Fable II och #III? Tvåan var ett steg i rätt riktning, men Fable III var ett trainwreck. Det var byggt att vara mycket större än det begränsades till – och som det i slutändan blev.

Fable III blev inte alls den kronjuvel Molyneux föreställde sig.

Om Molyneux fick chansen skulle spenderat ännu ett år på tredje Fable.

– Men skulle det då bli den perfekta juvel jag föreställer mig? Nej.

Han berör också de världskända tendenserna att hajpa sina verk till orimliga höjder och lyfta fram saker som kanske inte ens kommer med i spelet. Molyneux ursäktar det med sin obevekliga passion för sitt skapande.

– Problemet med mig är den här ständiga dumheten där jag pratar med engagemang om något jag inte ens är färdig med. När jag jobbade för #Microsoft fanns PR-poliser som alltid försökte lugna ner mig. Jag borde inte bli så exalterad inför pressen.

Fable var högst mediokert, vilket gjorde att jag struntade i tvåan och trean. 27/02 Så det är i spelvärlden idag, tar den gärna hela vägen bakifrån utan att yttra sig alls, casual lamers.. 26/02 Förstår inte hur man kan tycka att Fable 3 inte var nåt annat än dåligt, riktigt dåligt. För er som tycker 3:an är "ok", förklara gärna VARFÖR det är ett ok spel. 26/02 Holy shizzleshit! Molyneux måste ju vara ett av de största rövhålen i spelvärlden!? Det här var ju fan i klass med senaste Alienspelet! Asså man undrar ju ibland om spelutvecklare öht spelar spel på sin fritid? Det är som att de inte har en aning om vad... 26/02 Fable III kan troligtvis vara det sämsta AAA spelet som någonsin gjorts! Inte nog med att det är otroligt infantilt att till och med det förvuxna barnet pewdiepie hade skämts, eller att de skrattretande valen mellan extremt gott och extremt ont är så... 26/02 Tror snarare det är ett gäng nördar med konstiga kläder och underliga frisyrer som lite försiktigt påpekar att han inte borde säga så si eller så. Med tanke på att dessa PR-människor inte lyckats särskilt bra... :) 26/02 Man var bra en gång = man är alltid bra. I spel världen verkar de så iaf... Tider ändras. Nya spel geni kommer. Synd att alla fokuserar på pay2play, greed2grow , steal2create och annat skit. Några duktiga folk kan säkert EA hitta och kasta om till en... 26/02 Fable 1 och 2 var/är riktigt underhållande spel. Håller förövrigt just nu på och nöter Fable Anniversary. Men 3:an.. näe, det saknades något. Spelet var väl ingen katastrof som en del vill få det att låta men det var helt enkelt inte lika underhållande... 26/02 Första Fable var roligt vill jag minnas men det kan också vara så att många spel upplevdes roligare förr då det inte fanns lika många spel och man hade inte spelat lika mycket som nu. 26/02 Jag kunde aldrig lira första Fable. Blev rejält illamående efter bara ett par minuter av den skakiga, och märkliga, kameran samt den låga FOV:en. Bland det värsta jag upplevt i ett spel faktiskt, och det förvånade mig att inte fler upplevt samma sak eft... 26/02
Skicka en rättelse