I helgen kom beskedet att #Duke Nukem-skaparna #3D Realms köps av danska #Interceptor Entertainment. Som utlovat har de nya ägarna nu fyllt på med mer information om det överraskande beskedet.

3D Realms och Apogee Software Ltd köps av det danska invetmentföretaget SDN Invest. SDN är även delägare i Interceptor Entertainment, som ligger bakom sommarens nytolkning av 90-talsshootern #Rise of the Triad och ett par nytolkningar av Duke Nukem. Ny vd för 3D Realms blir Mike Nielsen, men vilka spel företaget tänkt sig att tillverka får framtiden utvisa.

Förvirrande finns två Apogee Software – Ltd och LLC – och köpet gäller enbart den förstnämnda. Den senare gav ut Rise of the Triad i somras.

Tanken var att Interceptor skulle göra #Duke Nukem: Mass Destruction. Men de planerna ogillas av #Gearbox (de som tog över #Duke Nukem Forever från 3D Realms och till slut släppte det), som nyligen lämnade in en stämningsansökan mot 3D Realms och Interceptor eftersom de anser sig äga Duke-varumärket.

Medan vi funderar kring denna intrikata mix av ägarförhållanden, varumärkeskrig och Dukes framtid kan vi suga i oss 3D Realms-grundaren Scott Millers syn på det nya ägandeskapet.

– Min gamla partner George Broussard och jag är extremt stolta över vårt förflutna, särskilt som en utvecklare som alltid försökte ingå partnerskap med unga, lovande studior som precis behövde en knuff framåt. Vår historia visar att vi gjorde det under 1990- och 2000-talet, och jag förväntar mig att det nya 3D Realms fortsätter på detta spår med oförminskad styrka. Vår bransch behöver bra folk som är stolta över sitt yrke och sina hårt arbetande utvecklarkollegor.