Valve visar en färsk Steam Controller-variant på GDC, och intrycken är både positiva och skeptiska.

#Valve har en vision om att göra Steam-spelande lika tillgängligt som att spela konsol, och på allvar lyfta in Steam i vardagsrummens tv-apparater. Vägen dit går via speldatorerna Steam machines, operativsystemet Steam OS och, kanske viktigast av allt, gamepaden Steam Controller, som ska göra typiska pc-spel kompatibla med vardagsrumssoffan.

På veckans Game Developers Conference demades den fjärde och senaste versionen av kontrollen, som har två två haptiska styrplattor istället för konsolkontrollernas analoga spakar. Intryck från de som testat följer.

Den nya (vänster) och gamla (höger) Steam-kontrollen.

För Tested.com berättar Valves Scott Dalton att äldre versioners touchpad, som användes för att styra muspekaren på skärmen, inte behövs, och istället styrs pekaren med den högra styrplattan. Kontrollen har fått en mer traditionell utformning med två uppsättningar med fyra grupperade knappar på höger och vänster sida under styrplattorna. Triggerknapparna är numera analoga, med tillägget att det finns en digital switch "i botten" när den är fullt intryckt. Kolla in hela testet i filmen nedan.

Precis som när de testade den äldre kontrollen i januari är Joystiq svalt positiva. Man spelade #Portal 2 och #Broken Age, och tycker att styrplattornas precision är aningen bristfällig än så länge. Feedbacken i plattorna fungerar bra, menar man, även om man inte låter sig luras att det är styrspakar man har under tummarna.

VG247.com berättar i textform om en närmast original-Xbox-stor upplevelse och form och layout passar inte testarens smak alls. För stor och med skevt placerade knappar, säger testarens muskelminne, och den samlade bedömningen av kontrollens potential är kanske inte alleles positivt.

Avslutningsvis kan vi vända oss till IGN:s korta sammanfattning för en filmad bild av kontrollens utformning.

Valve räknar med att sjösätta sin Linux-baserade Steam Machines-satsning framåt höstkanten. Spelmaskinerna tillverkas av tretton olika företag, däribland svenska Webhallen.

Ja mina kunskaper inom området är begränsade men eftersom man behöver DS3/DS4 Tool för DS3/4 så lurar den datorn att dosan är en xbox360-kontroller. Jag har icket provat med andra såsom logitech. 22/03 Nja, ser inte alls skön ut. Stör mig även på placeringarna av knappar. Usch, riktigt ful kontroll och ser inte det minsta skön ut! 22/03 Ser fattigt ut... 22/03 Tror aldrig jag skulle vilja byta ut mus/tgb oavsett om jag sitter i soffan.. Finns så bra sätt att få det att funka IMO.. 21/03 Jag tänkte mest på 360-kontrollens fysiska (?) kompatibilitet. Annars håller jag med, skulle gärna lägga in realtidsstrategispel i den listan. Skulle personligen älska att slappa i soffan medans jag bygger upp en nice bas, tränar upp och styr trupper... 21/03 LOL prisjakts pris på "steamkontrollen" har ju kukat ur. "Hitta bästa pris på Bellus Magnum Divansoffa (Soffor)" 21/03 Konventionella handkontroller fungerar inte ok till pc skrivbord elr första-person spel. Därför behövs det något nytt, banbrytande. som valves nya handkomtroll. Ger den bra precision så kommer den att slå igenom enormt. 21/03 Har ju själv inte hållit i den, men ögats bedömning är att den inte är särskilt bekväm. Knapparna verkar sitta konstigt till vilket jag tror kan göra att tummen måste "krokas" neråt på ett underligt sätt om man ska komma åt de två innersta/nedersta knap... 21/03 Jag tror stenhårt på steam-kontrollen. Kommer att köpa den direkt. 21/03 FPS = MUS & TAGENTBORD 21/03
Skicka en rättelse