Oculus Rifts historia har kantats av överraskningar, höjda ögonbryn och oväntade händelser. Först drog de in mer pengar än någon kunde ha anat på Kickstarter. Sedan övergav John Carmack företaget han var med och #grundade för att få jobba heltid med virtual reality. Inatt nåddes vi av nyheten att Facebook har köpt #Oculus VR.

– Mobiler är dagens plattform och nu gör vi oss redo för framtidens plattformar. Oculus har möjligheten att skapa den mest sociala plattformen någonsin och förändra hur vi jobbar, leker och kommunicerar med varandra.

Så skriver Mark Zuckerberg i pressmeddelandet där det också står klart att prislappen var tung. Närmare 12,8 miljarder kronor köper Facebook Oculus för, där närmare en fjärdedel är kontanter och resten är aktier i det förvärvande företaget.

Reaktionerna från spelutvecklare har varit blandade. Markus "notch" Persson var väldigt tydlig med sin åsikt om affären på Twitter:

– Vi pratade om att kanske göra en version av Minecraft för Oculus. Jag ställde precis in den dealen. Facebook ger mig kalla kårar.

Rami Ismail, indieutvecklaren bakom bland annat #Ridiculous Fisching, är något mer positiv:

– Det är bra nyheter för VR. Oculus behöver verkligen finnas i den allmänna uppfattningen och alternativ börjar redan dyka upp.

Hur allt detta påverkar framtiden för Oculus återstår att se. I affären fanns också en bonus på närmare 2 miljarder kronor om vissa milstolpar uppnås. Förhoppningsvis innebär det att Oculus Rift verkligen släpps på en bred front och med det spelstöd som behövs för att en ny produkt ska lyckas.