Sportjournalisten Ken Olofsson hävdar att han förstår sig på spel: "Jag tycker det är ganska kusligt att unga människor sitter och spelar tv-spel där man slår ihjäl varandra".

– Det är en grupp människor som är intellektuellt understimulerade. Jag tror att de är inspirerade av tv-spelsvåldet där man slår på huvuden och sticker ner människor.

Journalisten Ken Olofssons utspel om orsakerna bakom dödsmisshandeln i samband med den allsvenska fotbollspremiären väckte starka reaktioner, i synnerhet bland spelintresserade. I en intervju med Svampriket utvecklar SVT-reportern tillika fotbollssupportern sitt resonemang.

– Min amatörmässiga uppfattning är att de här personerna kan – jag har inte sagt att de enbart blivit det, jag säger att de kan ha inspirerats av att de tittar på väldigt mycket tv-våld i tv-spel; där man sparkar varandra i huvudet och begår de handlingar vi såg i Helsingborg.

Olofsson menar att tv-spelsvåldet "inspirerar många av de unga människornas hjärnor" och att det därför bidrar till det verkliga våldet. Han är medveten om att bråk bland fotbollshuliganer är äldre än spelen, men att detta är en av de nya influenserna. På frågan om varför Olofsson, liksom många under 80-talet lade skuld på rockmusiken, skyller på tv-spel svarar han:

– Jag har inte skyllt på någonting. Jag har sagt att det finns olika skäl.

"Kusligt att unga människor spelar våldsamma tv-spel"

Ken Olofsson i Gomorron Sverige.

Den rutinerade sportjournalisten menar att han inte lyfter fram tv-spelen för att det, åtminstone för de oinsatta, är en relativt främmande och ny företeelse. Han säger sig veta vad han talar om.

– Jag tittar inte på tv-spel och så, men jag kan ju en del om det. För jag har ju som journalist lärt mig vad det är för någonting. Jag tycker det är ganska kusligt att unga människor sitter och spelar tv-spel där man slår ihjäl varandra och man lär sig hur man sparkar i huvudet och hur man beter sig för att praktisera våld. Jag tror inte att det är särskilt bra.

Olofsson säger att det är meningslöst att förbjuda spelen, men tror att de är farliga för en del "yngre människor" som kanske inte har det "intellektuella intresset eller empatin". De måste kunna skilja på fantasi och verklighet.

Han tillägger att det inte är säkert att just de som ligger bakom helgens tragiska händelse spelat tv-spel, men Ken har sett fotbollsvåldet eskalera och tror att spelen är en förmodad orsak.

– Jag säger bara att detta kan vara och förmodligen är en källa till väldigt mycket inspiration för de människor – onda människor framför allt – som inte kan skilja på fiktion och verklighet.

ALLT ANNAT KAN OCKSÅ HÄNVISAS(ÖVRIGT) TILL DET SOM VISAS PÅ TV,DATORN,VIDEO.DU SKA PERSONLIGEN STÅ TILL SVARS FÖR DINA EGNA GÄRNINGAR(SYNDER).ÄVEN OLOFSSON SOM TYCKER OM ATT HYCKLA:down: 07/04 Vad gör han annars då han inte svamlar om någon han ej förstår och för honom är "nytt" och skrämmande?! Skanderar om svavel på något väckelsemöte?! ay ay ay chaim yankel! 07/04 Penn och Teller tar som vanligt upp ämnet på ett pedagogiskt men ändå klockrent sätt. https://www.youtube.com/embed/tS1Ys7lNXYY 03/04 Väl alla har rätt att säga vad de tror är rätt. 03/04 Jag skyller inte på spelvåld att saker händer i verkliga världen men jag tror det bidrar till en avtrubbning av samhället. Jag har spelat spel sen Commodore 64 och ställer mig frågande till utvecklingen av just våldet i spel. Det är lätt att bara skaka... 03/04 Så gamla människor borde inte ens ha rätten att uttala sig om spel. 02/04 Kan inte nån bara ta och köra hem stackarn till ålderdomshemmet igen? Han är ju uppenbart vilsen och förvirrad... 02/04 Mnh, jag är ju också av åsikten att dataspelsvåld kan ge upphov till en viss avtrubbning, och att det borde finnas gränser på vilken typ av spel som borde finnas, då tillverkare knappast klarar av göra det själva. Unga människor är lättpåverkade, så är... 02/04 jag har ett holografisk sikte på ett av mina gevär och man blir inte bättre skytt för att man använt ett liknande sikte i ett spel. möjligtvis lär man sig att man ska titta genom glaset och använda röda punkten att sikta med. Men om man inte fattade det... 02/04 Han borde kanske läsa lite på... http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0068382 02/04
Skicka en rättelse