Det har sedan i somras viskats om att #Amazon varit i full färd med att skapa en underhållningsmaskin för spel, film och tv. Nu bekräftas ryktena: Amazon Fire TV äntrar scenen. Redan idag släpps den för 99 dollar (drygt 600 kronor) på Amazon.com och är tillgänglig hos nordamerikanska återförsäljare.

Fire TV pluggas in i din hd-tv och kommer från start erbjuda streaming av över 200 000 filmer och avsnitt från tv-serier. Men det som är mest intressant för oss är spelsatsningen. Amazon tycker spelkonsolerna är för dyra och hoppas kunna konkurrera med både pris och spelutbud.

Minecraft, basket och vandrande döda

Under gårdagen hölls en presskonferens där titlar som #Minecraft: Pocket Edition, #Asphalt 8, #NBA 2K14 och #Telltales firade #The Walking Dead demonstrerades. Bland utvecklahus som kommer stödja Fire TV hittar vi också #EA, #Disney, #Sega, #Double Fine och #Gameloft. De flesta titlarna kommer kosta mellan 1,85 och 2 dollar (omkring 12 kronor) och till konsolen släpps en Amazon Game Controller för drygt 250 kronor.

Amazon lovar också att dussintalet titlar är under utveckling. Det första exklusiva heter Sev Zero, är gratis för de som köper kontrollen och är action ur tredjepersonsvy kombinerat med tower defense. Lanseringstrailern ser du alldeles undertill och smakprov på vad vi kan vänta oss från #Amazon Game Studios får du här.

Fire TV kommer ha 2 gigabyte RAM, 8 gigabyte stor hårddisk, en dedikerad processor av smartphone-modell och en quadcore-processor. Den konkurrerar med andra ord inte med Playstation 4 och Xbox One i ren kraft utan är mer en utmanare till Apple TV. Amazon hävdar att deras maskin är tre gånger så kraftfull som just Apple TV.