På påskafton träffar man släkten, käkar god mat och målar ägg. Eller så gör man som undertecknad och spelar sig igenom högtiden, och har man tur hittar man istället de där äggen i digitalt format. Påskägg är roliga (oftast) hemligheter som utvecklarna smyger in i spelen, som är extra knepiga att hitta.

En av de mest berömda är Hot Coffee-scenen från #Grand Theft Auto: San Andreas, som skapade kontrovers med sitt snuskiga material. Amerikanska politiker gick i taket och ville ändra åldersmärkningen på spelet, trots att det endast gick att komma åt det eggande materialet med fusk och modifikationer.

Ett mer rumsrent ägg är "The Megg" från #Halo: Combat Evolved. På Pillar of Autumn-banan gömde lead designer Jaime Griesemer följande kärleksförklaring till sin flickvän Meg:

Och reser vi tillbaka i tiden, till 1979 och spelet Adventure till Atari 2600, hittar vi vad som enligt sägnen är världens första påskägg i ett spel. På den tiden fick programmerarna inte något erkännande för sin insats, så skaparen Warren Robinett fick helt enkelt gömma sitt avtryck långt in i spelkoden (vid 9:31 i klippet nedanför).

Men det finns förstås många fler spännande hemligheter än så. Roliga skämt, allvarliga budskap och allmänt trams. Vilken är din personliga favorit? Dela med dig i kommentarerna nedanför!

Jag gillar Dungeon Keeper1, när motståndarväktaren skickar fax till en (om man har skrivaren inkopplad och påslagen) 22/04 - Ja! Det var den jag menade i mitt tidigare inlägg. :) 21/04 Jag börjar här; http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_egg_(media) http://www.eeggs.com/ Fast den roligaste måste ju vara Red Faction: Armageddon när man har klarat av spelet så får man en liten Enhörning med regnbågsfärgat horn som heter mr. Toots. Man... 21/04 Excel 97 :) https://www.youtube.com/watch?v=c6nY0QkG9nQ 21/04 För mig måste det ju ändå vara alla minnen i WoW. Gammalt rum i Orgrimmar. Namnet ska vara en utvecklare. http://syrco.files.wordpress.com/2011/09/wkm2.jpg "Kolter" En väldigt ung designer som dog innan spelet kom ut ur betan. Hans beta gubbe ligger bre... 19/04 Får väl tipsa om fallout 2 då ! Holy grail referenserna får mig att garva varje gång ! 19/04 Easter eggsen i Magicka är alltid kul 19/04 http://www.wowwiki.com/Pop_culture https://www.youtube.com/watch?v=MXgr6SYYNZM 19/04 - Ett av de tidigare påskäggen jag sett var gömt av programmerare i Microsoft Excel, där man skrev några koder så kunde man få fram ett spel där man kunde flyga runt i ett rymdlandskap. Jag trodde inte på det förrän jag såg det själv! Excel 97 Easter... 19/04 Det kan jag absolut hålla med om. BF4 har många bra easter eggs. Jag gillar också easter egget i GTA5 när man ska till Groove Street där CJ bor i San Andreas så kan man se CJ, Big Smoke och en till cykla runt området på bmxer. 19/04
Skicka en rättelse