På påskafton träffar man släkten, käkar god mat och målar ägg. Eller så gör man som undertecknad och spelar sig igenom högtiden, och har man tur hittar man istället de där äggen i digitalt format. Påskägg är roliga (oftast) hemligheter som utvecklarna smyger in i spelen, som är extra knepiga att hitta.

En av de mest berömda är Hot Coffee-scenen från #Grand Theft Auto: San Andreas, som skapade kontrovers med sitt snuskiga material. Amerikanska politiker gick i taket och ville ändra åldersmärkningen på spelet, trots att det endast gick att komma åt det eggande materialet med fusk och modifikationer.

Ett mer rumsrent ägg är "The Megg" från #Halo: Combat Evolved. På Pillar of Autumn-banan gömde lead designer Jaime Griesemer följande kärleksförklaring till sin flickvän Meg:

Och reser vi tillbaka i tiden, till 1979 och spelet Adventure till Atari 2600, hittar vi vad som enligt sägnen är världens första påskägg i ett spel. På den tiden fick programmerarna inte något erkännande för sin insats, så skaparen Warren Robinett fick helt enkelt gömma sitt avtryck långt in i spelkoden (vid 9:31 i klippet nedanför).

Men det finns förstås många fler spännande hemligheter än så. Roliga skämt, allvarliga budskap och allmänt trams. Vilken är din personliga favorit? Dela med dig i kommentarerna nedanför!