Pixlar, polygoner och texturer - vad är snyggt och vad är fult? Och spelar det egentligen någon roll?

De senaste årens indieboom, och kanske framförallt Minecraft, har fått oss att ifrågasätta vad "snygg" grafik egentligen är. Är det mängden polygoner, partikeleffekter och efterbehandling som tilltalar våra ögon mest eller är det hur många kärlekstimmar en pixelkonstnär spenderat?

Medlemmen @Saarela81 ställer just den frågan i forumet och den är högst relevant. Och självklart subjektiv.

– Min syn på "grafiken" är att det bara är en ingrediens i en smet som ihop med gameplay, musik, historia, osv blir en utsökt kaka om tillagad rätt och ingredienserna måttas rätt, skriver Saarela i sitt inlägg.

Hur ser du på dagens grafik, vad är snyggt och vad är fult. Har din syn på spels utseende förändras genom åren? Diskutera i kommentarerna eller i forumtråden!

Bra statement. Slogan för t-shirt? 01/05 HAR ALDRIG KÖPT ETT SPEL FÖR GRAFIKENS SKULL:O 01/05 Å ena sidan håller jag med, å andra sidan så var de handritade bakgrunderna en stor del av det som satte stämningen i spelet... BG2 i Arcanum-grafik hade inte varit samma spel, eller lika bra, i min mening. 27/04 Säga vad man vill om grafik men grafik är inte endast antalet pixlar på texturerna eller hur solen blänker i lacken på en bil. Grafik är helheten av allt sammantaget och man ska inte underskatta vad "bra" grafik gör för att få dig som spelare att leva... 26/04 Vill man spela gamla klassiker och samtidigt inte bryr sig om vare sig djup eller grafik... jamen då är det bara att damma av sin nintendo 8-bitar eller ps one. 26/04 Haha, jojo, men som svältfödd så såg coh jämförde man altid det "nya" med det man hade och bara: "Åååååååååh! 16-bitar, ååååh, ser nästan ut som arkad!!" Så lätt att sitta och säga idag att det var så otroligt förr, och att gameplay var överlägset mot... 26/04 Först och främst vill jag tacka FZ redaktionen för att ni tog upp frågan i en större diskussion. Blev både glad och överraskad när jag såg den! Väldigt roligt att se så många skriva genomtänkta och bra kommentarer! Självklart så finns det inget rätt ell... 26/04 Jag är 40 år och har växt upp med spel, grafiken är mycket för mig men spelkontrol, story, mycket innehåll i multiplayer etc har minst lika stor betydelse. Vad jag dock hatar (och det handlar om grafik) är när jag köper en konsol för 4000 spänn och ska... 26/04 Bra grafik ≠ realistiskt 26/04 Ett bra spel är ett bra spel oavsett grafik som folk redan nämnt men har tröttnat överlag på singeplayer-spel så har svårt att fortsätta om jag inte får en bra upplevelse rent visuellt. Har dock inte samma krav på multiplayer-spel. Så för mig är grafik... 26/04
Skicka en rättelse