I fredags stod det klart att Comic Con-mässan kommer till Sverige. Alldeles nyss presenterades detaljerna på en presskonferens, och det står klart var, när och hur första svenska Comic Con går av stapeln. Fast inte med vem.

Mässdörrarna öppnar den 30 oktober på Kistamässan norr om Stockholm och stängs igen den 2 november. Arrangörerna avslöjar inga deltagare i dag, men man jobbar på att få dit utställare med svensk koppling. Man räknar med att ha avtäckt omkring hälften av de medverkande innan sommaren.

På Comic Con-mässor i Storbritannien har folk som jobbat med The Walking Dead, True Blood, Marvel, Magic: The Gathering och mycket, mycket annat medverkat, berättar arrangören. Dator- och tv-spel, tecknade serier, e-sport, cyberpunk, film, brädspel med mera står på agendan. En bred sammanslutning för modern poulärkultur, för att använda arrangörernas ord. Eller en nördmässa, som den lite mer nedlåtande skulle kunna tänkas sammanfatta det hela.

Årets mässa blir lite av en provkörning, och man räknar med att arrangemanget kommer växa avsevärt redan till 2015. Som exempel nämner arrangörerna en brittisk mässa, där 15 000 personer kom första året och år två hade siffran växt till 40 000.

Comic Con äger alltså rum på samma tid och plats som Gamex arrangerats de senaste fyra åren. Det innebär att Comic Con ersätter Gamex, trots att den senare hade 29 000 besökare senast. Gital Al-Ebeyawi, projektledare på Kistamässan, vill inte säga att man lägger ner Gamex, utan att man "utvecklar det". Hon menar att Gamex växer in i Comic Con.

År 2015 är redan inbokat för Comic Con, och då flyttas evenemanget till Älvsjömässan strax söder och Stockholm.