I oktober förra året drev företaget Altius Management igenom en framgångsrik kampanj på Kickstarter. Kortlekar med mentalsjukhustema föll många i smaken och drog in 25 000 dollar, men trots den fina summan fick investerarna inte se skymten av dem eller extramaterialet. Något som inte är okej enligt Washington State Attorney General Bob Ferguson, som stämmer företaget.

– Den här rättsprocessen sänder en signal till folk som vill ha allmänhetens pengar: staten Washington kommer inte tolerera crowdfunding-stölder. De som inte spelar enligt reglerna kommer ställas till svars, berättar Ferguson i ett pressmeddelande.

Nu återstår det att se hur rättsprocessen kommer utspela sig och vilka konsekvenser den får på framtida crowdfunding-projekt. Mer läsning hittar du hos Gamasutra och Polygon.

Bra. Personen bakom kickstarter-projektet verkar ju vara ett äkta troll - han har visst ändrat både företagets och sitt eget namn, antagligen för att försöka komma undan. Ska bli mycket intressant att följa hur det går. Om han åker dit så tippar jag att... 05/05 Egentligen inte, de flesta misslyckade projekten är inte pga att någon drog med pengarna, utan att folk inte är så vana att budgetera för sin utveckling, så dom bränner alla pengarna utan att bli färdiga med produkten, dom hamnar i samma sits som dom... 05/05 fast måste det verkligen bli en färdig produkt av ett kickstarterprojekt? ligger det inte lite i sakens natur att man tar en risk att projektet misslyckas helt när man backar ett projekt? det är väl skillnad om man drar igång ett projekt och misslyckas... 05/05 Tråkigt att det finns sådana här människor, hur kan dem sova gott om natten? 05/05 Kickstarter kommer inte gå in juridiskt men kommer (så vitt jag vet) hindra samma personer att någonsin skapa en ny kickstarter då dom brutit mot terms of use. 05/05 Så har jag väl förstått Kickstarter också, men om så är fallet borde väl inte staten Washington behöva gå in med juridiska åtgärder? Eller är det så att Kickstarter inte har så bra koll på pengarna som jag uppfattat det? EDIT: Läste på lite nu, och förs... 04/05 Bra. Helt rätt hanterat. 04/05 Skitbra. Det räcker med en ordentlig fällande dom i frågan i det juridiska organet för att sätta ett juridiskt prejudikat, varpå all juridisk gråzon eller frågetecken suddas ut gällande den här typen av fall. 04/05 Inte helt sådär, Kickstarter regler säger att backers måste få sina rewards eller pengar tillbaka, det säger dock inte vilken slags kvalité det ska ha, bara att dom ska existera. dvs: det finns inga garantier att osthyvlaren du backade ska vara så fanta... 04/05 Precis detta, och som konsument är det faktiskt det mest fientliga sättet att skapa spel på som vi idag har, och jag tycker det är löjligt att det målas upp som någon glamorös ny framtids metod för detta. För om det är framtiden, då har vi som konsument... 04/05
Skicka en rättelse