Studie visar att ovana spelare påverkas av spelvåld. Lösningen – mer spelvåld.

Forskare vid Stockholms Universitet har studerat vilka fysiologiska effekter våldsamma spel har på unga spelare. Studien kommer fram till att tonårspojkar som är ovana vid våldsspel påverkas med sämre sömnkvalitet och högre hjärtfrekvens.

Malena Ivarsson, doktorand vid Psykologiska institutionen, har låtit pojkar mellan 12-16 år spela ett våldsamt (#Manhunt) och ett ickevåldsamt (#Animaniacs) spel under två timmar kvällstid. Vissa av deltagarna var ovana vid våldsamma spel medan andra var vana. Morgonen efter mättes deras hjärtfrekvens, de fick lämna kortisolprov och fylla i en sömndagbok. Resultatet pekar på att de som var ovana vid spelvåld fick "signifikant högre hjärtfrevkens" både under spelandet och under natten, sov sämre och "mer negativa emotioner". Hos de spelvåldsvana ungdomarna märktes detta inte alls.

En poäng med studien är att se om och i så fall hur unga storspelare påverkas av våld i spel. En icke vetenskapligt baserad slutsats är att man bör spela mer våldsspel för att minska påverkan av våldsspel.

Haha det där har jag fan också upplevt på senare år, speciellt sen jag spelat mer och mer online spel osv, att jag har blivit mer av en gud i mina egna drömmar. Skitkul att studier visar det faktiskt. 15/05 Det är lite som med renlighet. För mycket är mer till skada än nytta. Även saker som våld bör doseras i rätt mängd och rätt forum och intensitet så att det inte tar överhand. De flesta människor blir faktiskt mer påverkade första gången de ställs inför... 15/05 Finns studier som visar att gamers drömmer mindre mardrömmar och dessutom upplever bättre kontroll i sina drömmar - särskilt i mardrömmar. T.ex. istället för att vakna med ett vrål genomsvettig så nitar man den där zombien i solar plexus i drömmen. Exem... 15/05 Går det inte med våld - använd mer våld. Ett av mina favorit-citat. 15/05 Javisst. Jag såg terminator när jag var typ sex bast första gången, ensam hemma. Har haft tusen gånger fler mardrömmar från det än jag haft från något spel. Tror fan inte jag haft mardrömmar av spel alls egentligen. 15/05 Var det den ökända tutorial-krashen ca 2 minuter in i spelet som fick dig? Isåfall är jag inte förvånad om du inte hann uppleva något positivt med spelet :P En fix har legat ute länge för blandade krashar som R* vägrar fixa! Här är tråden: http://steamc... 15/05 Vadå, så ingen reagerar på att hon heter Malena Ivarsson? Fräcka fredag? Å, vad gammal jag känner mig. 15/05 Spelar man manhunt blir man mentalt skadad. Inte för att det är våldsamt men för att spelen är så otroligt plågsamt dåliga. Testade spelet fram tills det krashade och då avinstallerade jag spelet. 15/05 Kontentan av studien verkar vara ngt i stil med: om du ska spela våldsamma spel, se till att du spelar massor med våldsamma spel. 14/05 Våldsamma filmer har en stor effekt, iaf hade dom det på mig när jag var yngre, när det kom till mardrömmar - saker man typ inte glömmer. 14/05
Skicka en rättelse