Malung, Borlänge, Jönköping – och Stockholm. I september får Sveriges huvudstad besök av Dreamhack, mässan som brukar kallas världens största datorfestival.

08-besöket äger rum den 26-27 september och är förlagt till Globen och tillhörande Annexet, vilket ger plats för 13 000 besökare. På menyn står flera event, bland annat e-sport, utställningar, internationella talare och hackathlon (en bunt kodare socialiserar och knackar kod tillsammans). Däremot blir det inget traditionellt lan – de evenemangen fortsätter som vanligt två gånger om året i Jönköping.

En ung FZ-Calle på Dreamhack Winter 2003. Det är han som håller i micken.

Dreamhack Stockholm är ett steg i organisationens mål att år 2015 dra sammanlagt 70 000 besökare till de olika Dreamhack-mässorna under samma år. Man vill också knyta samman den svenska spelindustrin och visa upp Sverige som en framstående e-sportnation.

– Vi har redan som mål att göra Stockholm till världens e-sportshuvudstad, och att kombinera det med den sensationella svenska spelindustrin är i vårt tycke en perfekt kombination, säger Dreamhacks vd Robert Ohlén. Dreamhack är redan känt som världens största datorfestival och en av de bästa internationella e-sportsorganisatörerna, och att skapa ett event som kombinerar allt det är ett naturligt steg.

Dreamhack anordnas sedan 2001 på Elmiamässan i Jönköping, numera tidig sommar och sen höst. Men grunden för evenemanget las i Malung i Dalarna under tidigt 90-tal, och efter flytt till Kupolen i Borlänge blev det alltså en småländsk angelägenhet. Som snart alltså gör en avstickare till Stockholm.