Google-ägda Youtube ska i natt svensk tid ha lagt ett bud på filmströmningssajten Twitch. Budet ligger på 1 miljard dollar, omkring 6,5 miljarder kronor, skriver Variety med hänvisning till anonyma källor. Erbjudandet sägs vara på väg att offenliggöras "omedelbart", men representanter för #Youtube och #Twitch avböjer att kommentera uppgifterna.

Samtidigt kommer The Wall Street Journal med motstridiga uppgifter. Finanstidningen menar att förhandlingar visserligen pågår, men att affären är i sin linda, skriver Kotaku. Man menar också att den amerikanska finansinspektionen kan komma att ha synpunkter på affären – Youtube och Twitch är ledande på sina respektive områden, och det kan bli problem med konkurrenssituationen om Youtube köper Twitch.

Om affären blir av kliver frågan om Youtubes hårt kritiserade hantering av copyright-skyddat material upp på scenen. Sajten har det senaste halvåret fått massor av kritik för att stoppa videor med t.ex. copyright-skyddad musik, vilket bl.a. görs för att små musikskapare ska få betalt för sitt arbete. Det blir problematiskt att tillämpa samma hårda regler på live-strömmat gameplay, och om sånt material släpps igenom blir frågan istället varför användarna får visa film med copyright-skyddat material på Twitch men inte på Youtube.

Vi kan förhoppningsvis få klarhet i de motstridiga uppgifterna om affären när jänkarna vaknar från nattvilan senare i dag.

Twitch bildades 2011 när ägaren, streamingsajten Justin.tv, bröt ut den från sitt ordinarie utbud. Twitch har på senare år växt fram som förstahandsvalet för att strömma gameplay, och tjänsten är integrerad i de nya konsolerna PS4 och Xbox One. Youtube slog upp portarna 2005 och köptes året därpå av Google.

[ul]
[li][url=http://www.fz.se/artiklar/?id=180684]FZ