Med galet många miljoner insamlade dollar har #Star Citizen mycket att leva upp till. Nästa vecka blir lite av ett elddop – spelets dogfight-modul blir tillgänglig och alla 450 000 bidragsgivare får ett första smakprov på multiplayer.

Arena Commander-modulen, som dogfighting-inslaget kallas, är tänkt att släppas den 29 maj till alla som skänkt pengar till spelet, men det är förutsatt att allting fungerar som det ska. Förberedelserna har redan dragit igång med serveruppdateringar i helgen, och nu väntar hårt jobb med att se till att allt funkar. Och, om allt går som det ska, trycks launch-knappen ner den 29 maj.

Dogfight-modulen när den demonstrerades förra månaden.

Star Citizen är det mest framgångsrika gräsrotsfinansierade spelet någonsin. Dess Kickstarter-kampanj som tog slut i november 2012 drog in 2,1 miljoner dollar (målet var 500 000), och efter det har pengarna fortsatt ramla in via utvecklarnas hemsida. I skrivande stund har 450 000 bidragsgivare gett 43,8 miljoner dollar till utvecklingen. Det är omkring 288 miljoner kronor.

Tanken är att släppa Star Citizen i flera delar. Först ut var hangarmodulen, som från och med augusti förra året låter backers kliva runt och inspektera sina skepp. Dogfight-modulen låter dem alltså flyga runt och slåss mot varandra, och framöver väntar en förstapersonsmodul (släpps preliminärt tredje kvartalet i år), Planetside-modulen som låter dig knata runt i olika världar (slutet av året), singleplayer-delen Squadron 42 (början av 2015) och en beständig värld (senare 2015). Star Citizen i färdigt skick kan tänkas vara klart i början av 2016.