Du behöver inte betala tv-avgift för din uppkopplade dator.

Du behöver inte betala tv-avgift för att du äger en internetuppkopplad dator. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast, och ogiltigförklarar därmed Radiotjänsts tolkning av lagen.

Efter att SVT gjorde sitt programutbud tillgängligt via webben i februari 2013 menade Radiotjänst att en uppkopplad dator är skäl att betala tv-licens. En uppkopplad dator skulle alltså vara att jämställa med en tv-mottagare eftersom datorn kan visa samma sak som tv:n. Och äger du en enhet med tv-mottagare säger lagen att du måste betala tv-avgift.

Men nu har HFD prövat saken och kommit fram till att Radiotjänst har fel, detta eftersom ”en dator med internetuppkoppling inte är ’avsedd’ att ta emot utsändning av tv-program.” och att ”… webbsändningar inte är sådana utsändningar som leder till avgiftsskyldighet.”

Så, om din dator, platta, telefon, spelkonsol eller vad du nu har uppkopplat mot nätet är det fritt fram att dra hem hela SVT Plays utbud till den, utan att staten får en enda krona av dig. Förutsatt att det inte finns några andra tv-mottagare i ditt hem, förstås.

Skicka en rättelse