Phil Fish anser att de som streamar spel borde dela annonsintäkterna med utvecklarna.

Efter dokumentären Indie Game: The Movie och diverse uttalandet har Phil Fish blivit ökänd, inte minst när han ilsknade till på Twitter och la ner arbetet på #Fez 2. Efter det utspelet har det varit hyfsat tyst men igår tog han bladet från munnen och angrep alla som lägger upp kommenterade spelsegment på Youtube. Han tycker att de är skyldiga honom pengar.

– Youtubers borde vara tvungna att betala en betydande del av sina annonsintäkter till utvecklarna som de stulit materialet från. [...] Allt annat är i princip piratkopiering.

Hans angrepp på Let's Play-konceptet fortsatte men han fick snabbt mothugg, vilket han svarade på genom att först göra sitt Twitter-privat och sedan ta bort det helt och hållet. Gamespot han dock plocka citaten innan de försvann. Fish drar bland annat paralleller till filmbranschen.

– Om du köper en film, får du streama den till publikt till andra? Nej, för det är olagligt. [...] Om du får en inkomst av att lägga upp mitt innehåll på din kanal är du skyldig mig pengar. Så enkelt är det.

Det råder nog delade meningar om det, Phil Fish.

Alla ska vi stå lika enligt lagen! Jag undrar hur Pewdiepie löser eller har löst dessa problem? Det jag har sett från hans videos så är det blandat när det gäller olagligt och lagligt i min mening. Det rör sig om musik från kända artister och till och... 24/06 Jag tycker att man självklart ska få visa upp andras värk via youtube och att göra det till ens egna via ett nytt sätt av underhållning. Det vill säga let's play och unboxing videos. Självklart så ska kunder få visa upp sina produkter som de har fått... 24/06 Nja det är ju inte riktigt sant direkt, user generated content är inte spelet i sin egen mening. Du har inte rätten att ta grafik, ljud eller dyrligt från spelet och göra eget content av detta. Än mindre rätten att tjäna pengar på någon annans egendom.... 23/06 Spel spelas, filmer tittas på... Your argument is invalid. 22/06 Får se hur länge innan detta spiller in på Twitch....... 22/06 Du borde nog kolla upp vad som du pratar om innan du kastar ur dig antaganden. Det är en ganska komplicerad fråga men i huvudsak så omfattar upphovsrätten programmet/spelet men inte det som programmet/spelet skapar. Programmet använder sitt material til... 21/06 Jag och många andra tittar ofta på lets play och review videos innan vi köper spelet. Jag köpte bland annat Fez för jag var intresserad av spelmekaniken, jag har valt att inte köpa en hel del spel pg av Youtube nu under rean. ^ That! Spel är interaktiva... 21/06 Tycker du är lite utanför vad det hela handlar om här. Citat och satyr inom upphovrättslagen är för det första endast gilltig i vissa länder och det har inte med detta att göra. Även om jag tycker att Phil Fish verkar vara en riktig idiot så har han änd... 21/06 Att lägga upp en bild från en film ett spel eller likande kallas för citat, och man har full rätt enligt upphovsrätts lagen att göra citat, dvs lägga upp några bilder. Men det är begränsat hur många du får lägga upp. Du får mest roligen enligt "citat"... 21/06 Låter verkligen som du bör skicka ett mail till youtube och hänvisa denna lag så de kan göra en del ändringar i sitt system. 21/06
Skicka en rättelse