Är datorspelande beroendeframkallande? Hur ser i så fall beroendet ut? Debatten har rasat i flera år och i och med de massiva onlinespelens popularitet är den mer aktuell än någonsin. Under måndagen släpptes en forskarrapport som handlar om just dataspelsberoende. Rapporten har tagits fram av Medierådet och utgår från intervjuer med tio personer som spelar #World of Warcraft intensivt.

Beroendeframkallande?

"Att leva i World of Warcraft", som rapporten heter, tar upp frågor som problem, konflikter och drivkrafter och försöker täcka in datorspelsberoendet från nya vinklar. Exempel på frågor som lyfts fram är att spelandet sker dygnet runt världen över och att det kan medföra sena nätter. Frågan om så kallad högkonsumtion lyfts fram, liksom bakomliggande orsaker som grupptryck och jämförelser med belöningssystem i stil med de som så kallade enarmade banditer ger.

Rapporten är skriven av Jonas Linderoth och Ulrika Bennerstedt vid Göteborgs universitet och finns att ta hem som pdf-fil från Medierådet.

shit va jobbigt att läsa en kompakt vägg med text, kan inte folk göra åtminstone ett mellanrum i mitten när det skrivs så mycke i ett inlägg. 29/11 Ville bara säga att jag förstår dig och håller med. 29/11 WoW beroende för mig är : * När man inte äter för att man "bara måste göra klart den här saken först" * När man säger nej till en kompis som vill göra nåt, en fest eller dyl bara för att man hellre vill questa med polarna. * När man lägger sig sent bara... 28/11 om wow är ett problem då är ju även datorn ett problem, för det är ju inte bara wow som gör folk till badbollar. och åldersgräns på spel fyller ingen funktion. åldersgränsen är bara en rekomendation som ingen följer. 27/11 Själv så inser jag att WoW är ett problem, t.ex. en av mina kompisars brorsa var i riktigt topp trim men lider nu av hööög övervikt samt diverse andra problem pga. av att inte rör sig för att han måste spela WoW; han är 12 och jag tycker inte att någon... 27/11 Beroende.. Den dagen en person blir beroende av ett datorspel är dagen då teknologin har gått så långt att man med en USB-spruta kan injicera droger. Nej att kalla det ett beroende är verkligen att våldta begreppet. Alla som spelar WoW aktivt och kallar... 27/11 Det är klar world of warcraft kan vara beroende. Men det bror på om man gillar RPG spel utav denna stil, man behöver verkligen inte bli beroende pga att alla andra blir det. Bara för att någon väljer att ställa up i en "Raid" eller bara rent av spela... 21/11 Javisst är Wow beroendeframkallande. Men det är ingen jävla sjukdom som vissa ser det! 21/11 Tack för att du påpekade mitt språkfel. Det kändes väldigt relevant i diskussionen. Faktum är att jag var mycket väl medveten om att jag skrivit fel men eftersom jag postade innan jag korrekturläste vad jag skrev orkade jag inte ändra då jag förutsatte... 20/11 Har inte påstått något annat. Belyste faktiskt samma sak på förra sidan Du missförstod mig uppenbarligen. Och det är inte ett "nytt slags beroende". Vad jag reagerar på är folks attityd till fenomenet. Kastar "beroendeframkallande" omkring sig utan att... 20/11
Skicka en rättelse