Undersökning visar att vårt ökande sociala beteende online bidrar till sjunkande alkoholkonsumption.

Sedan 1971 har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) undersökt svenska niondeklassares alkoholvanor och i samband med Almedalsveckan presenterade de sin nya rapport. Den visar att både andelen som dricker och genomsnittsmängden drucken alkohol per år fortsätter att sjunka sedan topparna kring millenieskiftet. Spel sägs vara en bidragande orsak.

Förutom andra tänkbara orsaker - såsom förebyggande insater, effektivare föräldrakontroll och ökat hälsomedvetande - menar författarna att alkoholen fått konkurrens som social plattform och rum för "identitetsprövande" från spel. En förvisso sju år gammal rapport visade samma trend, att de som spelar faktiskt dricker mindre.

Professionella som i dartens Premier League tror jag räknar alkohol som doping, inte helt 100% på det dock. Spelar dart i Sveriges(Eller Skånes) e-dart ligasystem och där dricks det friskt nästan varje match även på elitserienivå, spelar själv bäst efte... 06/07 Så du tolkar dina egna erfarenheter och val som ett universalt val för hela mänskligheten? Okeeej.. 05/07 Det är för att de flesta erfarna forskare växte upp utan datorspel, vi är på väg in i en övergångsfas där den generationen håller på att ersättas av en som har datorpelande som en del av sin kultur och då kommer den attityden att ändras. 05/07 Alla tror att de kan bli esportare och vinna miljoner, precis som fån som skaffar sig cd spelare tror att de skall stå på friends arena inför 70 000.pers 04/07 Kan dock nästan ge mig tusan på att när man kommer upp i åldrar över typ ~23 så ökar andelen "drickande spelare" markant. Så jäkla skönt att sätta sig ner och ta en öl eller två samtidigt som man drar igång favoritspelet. Själv blir jag dessutom skrämma... 04/07 Oftast blir det så att man till slut träffar merparten av de personer man spelat mycket med på riktigt också. 04/07 fast det är ju ingen som sagt att man ska ersätta och anse att datorspelande är bättre, datorspel hjälper mycket men det står ingenstans i artikeln att man ska sluta umgås med folk. 04/07 Är jag den enda som tänkt på hur rökning ses ned på i Sverige medan man samtidigt har en massa alkoholprovningar i tv? Gud vad folk skulle flippa ur om man provade olika cigarrer. 04/07 Visst kan man ta sig några öl framför datorn en trevlig kväll när man lirar med folk. Däremot är drickandet för att bli full betydligt lägre. Finns liksom ingen anledning att bli redlös framför datorn. Sakta drickande är betydligt trevligare i sammanhan... 03/07 Jag som både dricker en massa öl och spelar när helst jag får tid... 03/07
Skicka en rättelse