Länsrätten i Falkenberg har beslutat att tvångsvårda en 17-årig pojke för att få bukt med omfattande datorspelsmissbruk, skriver Hallands Nyheter. Spelandet inverkar menligt på pojkens dygnsrytm, skolgång och sociala liv och frivillig vård har inte hjälpt. Pojken uppges reagera med aggressivitet och apati när han inte tillåts använda datorn.

"Han har spelat dataspel i flera års tid och de senaste två åren ägnat mycket av sin tid åt att spela World of Warcraft. Föräldrarna beskriver hur han har utvecklat ett beroende som påverkar honom extremt mycket. Hans vårdbehov är akut. Vårdplanen bör därför genomföras omedelbart." skriver Länsrätten i sin dom och går därmed på föräldrarnas linje. Pojken motsätter sig domen och anser att problemen beror på en konflikt med mamman.

Domen är mycket ovanlig säger Owe Sandberg, psykolog och psykoterapeut med inriktning på spelmissbruk. Motsatsen är vanligare, att ansvaret läggs på föräldrarna.

- Men i vissa fall tar datorspelandet över tonåringarnas hela liv. De går inte till skolan, de vänder upp och ner på dygnet, äter knappt eller äter hela tiden och gör inga fysiska aktiviteter. Jag har träffat ungdomar som spelat bort sitt tonårsliv och när föräldrarna försökt ta datorn ifrån dem så har de gått bärsärkagång och slagit sönder hemmen. Hos ett extremt fåtal väcks vid sådana tillfällen alltså en abstinens som liknar narkomanens när han inte får sitt knark. Då är det naturligtvis fråga om ett missbruk, även om det kan finnas andra bakomliggande faktorer som till exempel en depression.

I går släppte Medierådet [n=22717 en rapport] där tio ungdomar som intensivspelar #World of Warcraft intervjuats. Rapporten kom fram till att grupptryck och social gemenskap är orsaker till att många lägger mycket tid på spelande.

Tack till liath för detta #nyhetstips!
Tror inte jag heller :P allt ska dras ur propotion 23/11 "Pojken motsätter sig domen och anser att problemen beror på en konflikt med mamman." Det finns två sidor av varje mynt. Inte säkert att hans beroende ens är så grovt som det beskrivs 23/11 Ville bara kommentera det där med matematik. Väldigt lite man lär sig i matematiken har man nytta av i vardagen. Det skulle vara långt mindre givande att vara beroende av matte än att vara beroende av ett mmorpg, man skulle lära sig mer om livet med onl... 22/11 Ja, att tvångsomhänderta någon är väldigt allvarligt och bör inte göras lätthänt, jag är iofs smygfascist, men frihetsberövande är det yttersta man kan utsätta någon för. Jag hoppas bara att det har gått rätt till, anledningen att skolan blir lidande... 22/11 Btw. mitt förra inlägg var mot argument på detta 21/11 Nä jag tycker det är bra att man gör något om det börjar gå utför. klart man inte kan låta han spela om det är ett stort problem. Det är ju ungefär som att säga till en alkis, Drick du nu sen om du blir av med jobbet så får du ta det priset då. och då... 21/11 delvis helt sant men sånna saker som "spelberoende" vilket et helt klart inte är tal om här spelberoende handlar väl ändå om TEX svenska spel, poker, ATG osv osv. Där man faktiskt FÖRLORAR PENAGAR! Dett skulle nog kunna kallas för ett antisocialt beteen... 21/11 Haha lol... 21/11 jag är beroande av cola, dator, mat, sömn, cig och sex... Och jag bryr mig inte. 21/11 Herregud sånt här ju bara så larvigt. Seriöst låt grabben vara bara. Låt han spela han kommer ju märka vilken framtid han har sen när alla har slutat med wow och han inte kan köpa sig en ny dator. Att gå till någon läkare kommer ju knappast att räcka... 21/11
Skicka en rättelse