Pc-spelarna lägger allt mer pengar på sin hårdvara, och konsolerna släpar efter på grund av prestandaglappet.

Marknaden för spelhårdvara till datorer är värd 21,5 miljarder dollar världen över, vilket är mer än 145 miljarder kronor. Därmed lägger pc-spelare dubbelt så mycket pengar på hårdvara som konsolspelarna.

Analysföretaget Jon Peddie Research har tagit fram siffrorna, och man menar att marknaden för pc-hårdvara kommer fortsätta växa – trots vad man kallar "den allmänna nedgången på pc-marknaden", det skriver MCW UK. Man räknar med att försäljningen ökat till 23,2 miljarder dollar (drygt 157 miljarder kr) år 2017. Siffrorna gäller försäljning av datorer, uppgraderingshårdvara (t.ex. grafikkort och minne) och kringutrustning, men det framgår inte hur värdet av konsolmarknaden räknats fram.

Enligt JPR betyder inte siffrorna att fler spelare väljer pc (snarare tvärtom – fler casual-spelare väljer bort pc:n till förmån för mobilspelande), men många pc-spelare är dedikerade och beredda att lägga allt mer pengar på sina maskiner. Så här skriver JPR:

Vi ser en fortsatt förflyttning av casual-spelare från konsol till mobil. Samtidigt som detta också sker hos de som spelar på enklare pc-datorer, läggs mer pengar på mid- och high-end-byggen och uppgraderingar hos gamers.

Inbitna pc-gamers är överlag inte intresserade av plattformar för ren innehållskonsumtion. De är power-användare och betalar tusentals kronor för förmågan att spela spel på väldigt höga inställningar, och sedan göra affärer, filmhantering, bygga content och andra uppgifter med maximal kraft tillgänglig i en ergonomisk desktop-miljö.

Företagets chef, Jon Peddie, menar att också de nya konsoler har svårt att hänga med i datorernas tempo, och att kraften i dagens datorer ger dem överlägsna möjligheter.

Nvidias, Intels och AMD:s processorer och grafikkort för entusiaster är så kraftfulla att de, i kombination med ssd-diskar och snabba minnen, att de krossar beräkningskraften och spelmöjligheterna hos de senaste konsolgenerationen. Det är redan möjligt att köra 3840x2160 (4K) för de kraftigaste datorerna och massmarknaden kan köra 2560x1440-upplösning. Pc-spelare med bra skärmar kan avnjuta miljoner och åter miljoner fler pixlar än konsolspelare på HDTV. Det betyder att de kan se mer och få en bättre spelupplevelse överlag.

Kostar det så smakar det. Och med det undrar vi hur mycket pengar du lägger på din spelhårdvara (både konsol och pc) per år? Och vad läggder du mest pengar på?

Fotnot: det ska stå "25 % pc – 75 % konsol" i omröstningen, inte "25 % pc – 80 % konsol".

Verkar hända mycket nu gällande "Xbox-filialen" och nedläggning/uppsägningar. Så prisfall kanske kommer snabbare än först väntat. 18/07 Jo som gamer så hoppas man på lite priskrig till vår fördel. Så konsol blir väl om något år tidigast. :) 16/07 De lär falla i pris om inte en så otroligt lång framtid. Kan även tänka mig att måhända XboxOne o PS4 kommer hamna något i priskrig. Speciellt efter deras tveksamma presentation under E3 (2013) och reaktioner som kom att bli. 16/07 Bugar djupt...:) Har byggt datorer sedan 1986 så lite erfarenhet har jag. Men datorer är inget mysterium. Det är en maskin som bara begriper ettor samt nollor. Men de kräver ett underhåll för att fungera bra och det missar många. Läs gärna Phi's inlägg... 16/07 Den har kallats för mysterium, mirakel och gåtan som är större än livet. Vi pratar självklart om speldatorn. Denna gåta som så få av oss förstår oss på. Vad är den, hur fungerar den och vad gör man med den? Många dedikerade personer har försökt att förs... 16/07 Nej man tvingas inte alls att göra det ofta. Om du viste något om datorer så skulle du förstå hur det fungerar. De flesta uppgraderar för att de vill testa lite bättre hårdvara inte måste en välutrustad speldator räcker många år. Visst är det dyrare än... 16/07 Inte så konstigt då pc-spelare tvingar uppgradera rätt så ofta om de vill vara top notch. 15/07 Frågan är hur mycket av hårdvaruförsäljningen går till mindre företag. Många småföretagare sparar in på köp av grafikkort för gaming för det är helt enkelt billigare. Grafiker, reklambyråer osv. Hade varit intressant att se sifforna på det också. 15/07 Ja spel och hårdvara har ju ändå en ganska tydlig koppling. :) Personligen tycker jag det är intressant med nyheter kring komponenter eftersom det i sin tur kommer att påverka hur jag spelar. För övrigt så är inte titeln jättetydlig, eftersom det står... 15/07 Men utbudet till hårdvarumarknaden är ju extremt mycket större än den till konsolerna. För att inte tala om vilka som köper hårdvara, företag + familjer, och det finns knappt något företag som inte har minst 1 dator och även dem behöver uppgraderas ibla... 15/07
Skicka en rättelse