Mer slakt och mindre skräck ser ut att bli mantrat när Doom rebootar. Och namnet blir Doom.

Årets Quakecon-mässa är i full gång och som utlovat har #Id Software berättat mer om #Doom 4 och visat upp gameplay. De dåliga nyheterna är att materialet än så länge är exklusivt för besökarna på plats, så vi har inget nytt att kika på. De goda nyheterna desto fler – Doom 4 går tillbaka till rötterna.

Det nya spelet i serien heter kort och gott Doom och är en reboot – inte en uppföljare – som byggs i Id Tech 6-motorn, som släpps till PC, Xbox One och Playstation 4. (Sidospår: utvecklarna kallar motorn Id Tech 666, skriver Polygon. Humor.) 1080p-upplösning och 60 bilder/sekund är det som gäller till konsolerna, som trots mångas farhågor uppenbarligen är kapabla till det.

Nya Doom ska ta oss tillbaka till rötterna med högt tempo, blodiga strider, gedigen vapenarsenal och snabb, tävlingsinriktad multiplayer (uppger Rock, Paper, Shotgun). Förlorad hälsa återställs inte automatiskt, utan vi behöver leta hälsopaket som fienderna tappar. Trots konceptet från förr ska det också infogas ny stridsmekanik som för genren framåt. Bland annat är närstriderna varierade och vi kan numera dubbelhoppa.

"I waited 10 years for the new Doom game and all I got was this lousy teaser."

För tydlighetens skull tar vi faktauppgifterna i punktform:

  • Snabb, blodig action med många närstrider.

  • Du kan slita kroppsdelar av fiender, och fiender kan göra detsamma med dig. Du kan använda avslitna kroppsdelar för att aktivera keypads, och fienden kan slå ihjäl dig med din egen avslitna arm. Aj...

  • Du kan bära hur många vapen du vill åt gången.

  • Ingen självåterställande hälsa, du måste hitta health-packs för att läka.

  • Bekräftade vapen: dubbelpipigt hagelgevär, plasmagevär, raketgevär och motorsåg.

  • Med motorsågen kan du sönderdela demoner på flera sätt, och en välriktad raket spränger fienden i flera delar.

  • Pegi-rekommendationen blir 18 år. Ja, vi gissar friskt här.

Eftersom informationen delvis baseras på vad besökarna har berättat så kan det vara värt att ta det med åtminstone en liten nypa salt innan Id själva bekräftar det hela. Men visst låter det lovande för alla Doom-nostalgiker som inte frälstes av det mörka, slöare #Doom 3 för tio år sedan.

Det finns såvitt vi känner till inget film- eller bildmaterial från det som visades från Doom under Quakecon, och #Bethesda har förklarat detta med att man ville ge mässbesökarna valuta för pengarna. Men räkna med att få se mer Doom inom kort.

Skicka en rättelse