En ny rapport visar att det är ett hårt spelklimat för svenska hbtq-gamers.

"...jag finns inte i spel" är namnet på en ny rapport gjord på uppdrag av RFSL Ungdom och ungdomsförbundet Sverok. Målet med den har varit att synliggöra de erfarenheter unga svenska hbtq-personer har när de spelar, tar del av spelkulturen och upplever onlinespel med andra.

Och som namnet antyder är deras verklighet tuff.

Hot och hat är inte sällsynt vid möte med andra i onlinespel. Ord som "gay" och "homosexuell" används ofta som skällsord. Flera i undersökningen har slutat att spela med andra för att undkomma näthatet. Och när många av dem som deltagit i enkäten spelar solotitlar handlar de nästan alltid om spelkaraktärer med heteronormativa förhållanden. Om hbtq-personer ens framställs är det oftast på ett stereotypt vis. Hbtq-spelarna saknar karaktärer att identifiera sig med.

56 procent av de 83 hbtq-personer som deltagit i enkäten har negativa upplevelser kopplade till läggning, 52 procent när det gäller könsidentitet.

Små steg mot ett öppnare spelklimat

Rapportförfattaren Mattias Wennlund berättar att det handlar om ett osynliggörande av läggning och könstillhörighet. Han konstaterar att enkäten förstärker det som många redan vet pågår i spelkulturen, men att det tycks ligga en ovilja – eller okunskap – för att komma till rätta med problemen.

Wennlund säger att rapporten kommer att användas för att ge spelare, utvecklare och journalister mer kunskap för att vi ska kunna gå vidare för att förbättra situationen. Det handlar om ett långsiktigt arbete, konstaterar Wennlund. Förändringarna kommer inte att ske över en natt. Men det kan handla om så enkla saker som att en onlinespelare säger ifrån om denna ser att en annan utsätts för hot och hat.

– Varje gång en spelstudio, en journalist, ett guild eller en enskild spelare agerar för ett förbättrat klimat tar vi ett steg i rätt riktning.

Jäkligt bra skrivet. Ett av de största problemen med det här tjafsandet är att vissa tar sig friheten att dela in folk i grupper, och tycka/tala för dem. Oj, en HBTQ-person gjorde en undersökning om andra HBTQ-personer som tar illa upp över bemötandet... 12/08 Så det du vill är att, vad, "tysta" de "kulturmarxistiska" (vilka nu det är) från att yttra sig? Är frågor som mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättvisa någonting som du har problem med, och kallar extremt vänstervridna? Vilka "konservativa frågo... 12/08 De som uppenbart är transsexuella brukar sällan påstå de 'känner sig som kvinnor' (eller tvärt om) de känner sig däremot som om de är i fel kropp, könsdysfori, och gör kosmetiska förändringar på sin utsida för att bättre passa den bild de har av sig sjä... 12/08 Om du tänker på pride så tippar jag på att en bred majoritet av dem som numer medverkar i själva tåget är 100 heterosexuella, men de tycker det är kul att springa runt halvnakna eller på annat vis framhäva sina udda sidor i val av kläder samt att man... 12/08 Är inte riktigt säker på hur du tänkt där. Jag som trodde transkvinnor identifiera som kvinnor, så varför skulle dom inte bli upprörda över sexistiska kommentarer precis som du blir? 12/08 Hur många som spelar spel har något att direkt identifiera sig med i spel ? Det kan inte vara många. übermacho manliga karaktärer, platta endimensionella kvinnliga karaktärer, sexism ja hela rubbet. Det är då sannerligen inta bara HBTQ personer som far... 12/08 Men sätt i gång en sån debatt då! De som pratat om sina negativa upplevelser i media har gjort ett aktivt val i att göra det. Om du nu inte håller med så försök framhäva den här "avvikande" sidan av myntet! Om du sitter där och håller tyst och sen blir... 12/08 Och är man inte för ett fjärde rike så verkar man ju bli stämplad som kulturmarxist så fort man öppnar munnen. Jag vet inte ens riktigt vad man ska säga om det du skriver... Största trollet på FZ.se eller tror du verkligen på det du säger? Skulle föresl... 12/08 Det är mycket möjligt :) Faktum kvarstår; extrema kulturmarxistiska och vänstervridna idéer och tankemönster ligger som blöt filt över varje fråga som diskuteras i Sverige. Är du det minsta konservativ i frågor angående invandring, feminism och HBTQ-... 12/08 Vad är det som är så svårt? Om vissa människor blir lyckliga/trivs med att vara fjolliga så för fan låt dom fortsätta med det. Finns alldeles för lite glädje i världen! Sluta hänga upp er på strunt saker, människor är människor oavsett hudfärg eller sex... 12/08
Skicka en rättelse