Världens största nätbutik äger den blixtsnabbt växande livevideotjänsten.

Efter månader av spekulationer har livevideosajten Twitch i dag köpts upp. Men det blev varken filmjätten Youtube eller moderskeppet Google som rodde hem affären, utan nätbutiken Amazon.

Affären kostade Amazon 970 miljoner USA-dollar, uppger The Information, vilket motsvarar ungefär 6 miljarder kronor. Enligt The Wall Street Journal är affären värd över 1 miljard dollar. Det är samma summa som angavs i samband med ryktena om att Yotube och Google ville köpa Twitch i maj respektive juli, och det har även ryktats att Yahoo varit köpsugna. Men istället är det alltså världens största nätbutik som får hala fram plånboken.

Twitch-vd:n Emmett Shear bekräftar affären i ett blogginlägg, där han säger att Twitch valde Amazon eftersom de gav Twitch både resurser och fortsatt oberoende.

Today, I’m pleased to announce we’ve been acquired by Amazon. We chose Amazon because they believe in our community, they share our values and long-term vision, and they want to help us get there faster. We’re keeping most everything the same: our office, our employees, our brand, and most importantly our independence. But with Amazon’s support we’ll have the resources to bring you an even better Twitch.

Ska vi tro herr Shear fortsätter allt som förr, med skillnaden att man får mer pengar i kassaskrinet för att utveckla filmsajten. Amazon får å sin sida en sajt som formligen exploderat i användarantal sedan starten för tre år sedan. Twitch är i dag den fjärde största källan för internettrafik i USA, enligt The Wall Street Journal.

Med affären gör Amazon ett försök att ta sig in på spelmarknaden, där man redan är aktiva med minikonsolen/strömningsenheten Fire TV och spelkontroller.

Nej, de mutar VOD som innehåller olicensierad musik, streams kör på som vanligt. Och det är fortfarande inte all olicensierad musik som mutas utan bara det som finns i databasen på tjänsten som de använder. 28/08 Inte direkt en storsatsning, skulle de bli problem så plockar de en annan leverantör och så tappar amazon massa gratis kunder. 26/08 Skit i avtalen, det är komiskt att Amazon äger nu en del av Sonys och MSs storsatsning. 26/08 Jo men Sony och Microsoft har avtal för det, de kan inte bara bryta dem utan att antingen betala en massa eller ta bort tjänsterna olagligt. Så länge som deras avtal står skulle inget hända. Däremot när de ska teckna nytt avtal skulle det säkert bli ski... 26/08 Måste kännas knasigt om Amazon kommer med en spelkonsoll och PS4 samt XBOX One kunder sitter å streamar material via Twitch... som Amazon äger. 26/08 Ingen aning om det är bättre än google, Men för många som startar upp företag så är det just uppstart av företag och få det bli en succe som är roligt inte att driva företaget vidare och då säljer dom det när dom får ett bra pris. Sen som nån sa finns... 26/08 Neeeeeeej :'( Aja. Tänk positivt... 26/08 Jag är regelbunden konsument på Amazon och jag får riktad reklam på hemsidor jag besöker. Jag förstår dig när du vill skydda ditt privatliv. Utan skyddat privatliv kommer personer som Assange och Snowden inte vara möjliga. 26/08 - All riktad reklam jag fick förr konstant genom sökmotorn stressade upp mig (alla är vi olika) och påverkade mig negativt. - Innan jag började stänga av och läsa vad vissa appar gjorde i Android så kunde en dag se ut såhär (då jag körde med enormt mång... 26/08 Kolla när folk spelar? Nej, jag spelar hellre själv. :D 26/08
Skicka en rättelse