Andrew K. Przybylski är en beteendevetare som forskar vid universitetet i Oxford. Han har genomfört en omfattande studie på 2436 pojkar och 2463 flickor i åldrarna 10 till 15 år, för att se hur spelande påverkar dem. Han har bland annat tittat på saker som social förmåga och hur nöjda de är med livet i allmänhet. Resultatet? Blandat.

Jämfört med icke-spelare så uppvisade de spelande barnen och ungdomarna bland annat mindre problem med hyperaktivitet. Men det förutsatte att de endast spelade mindre än en tredjedel av all sin lediga tid, och de som spelade mer uppvisade istället negativt beteende. Generellt sett gick gränsen vid tre timmars speltid om dagen – därefter blev de negativa konsekvenserna mer påtagliga.

Samtidigt påpekar Przybylski att effekterna – både positiva och negativa – i själva verket är väldigt små, och att spelande egentligen inte har någon större inverkan på hur barnen mår, om man jämför med andra aktiviteter. Studien visar att tv-spel har ungefär samma effekt som andra typer av fantasifullt lekande, till exempel med leksaker.

Hysterin kring våldsamma spel kan vara överdriven

De barn som spelade våldsamma spel med högre åldersgräns visade inte heller upp några märkbart negativa effekter, åtminstone inte jämfört med våldsamma filmer. Det visade sig till och med att passiv typ av våldsunderhållning hade fler negativa konsekvenser än spelen.

Slutsatsen, även om den inte är glasklar, är att barn som spelar i måttliga mängder kan avnjuta positiva effekter, medan de som spelar väldigt mycket drabbas negativt. Effekterna är dock inte enorma och den allmänna oro som finns kring spelmediet är med stor sannolikhet överdriven.

Studien är komplex och kräver en rejäl genomläsning för att man ska kunna ta till sig resultatet till fullo. Den finns som gratis pdf för den som är intresserad. En sammanfattning går att läsa hos Forbes.

sant ..gamers på den tiden hade acne, flottigt hår, utstående tänder och fula glasögon... 06/09 handtrallat för mkt till toplessbilder på samanta fox 06/09 Tvivlar på att killen är en gamer förövrigt. Antagligen en ungdomsmodell från en tid då tv-spel var mycket mer en subkultur än nuförtiden. 06/09 "Hysterin kring våldsamma spel kan vara överdriven" understatement of the century, 06/09 Då antar jag att vi alla minns hur mödrar tyckte att det var livsfarligt när vi lekte krig som barn^^ 05/09 Ban toys now! 05/09 Och du tror inte ungar leker så oavsett? Så som dom har gjort i alla tider? Så som jag själv gjorde innan jag började spela blodiga spel. Det har påverkat mig noll. Om man påverkas negativt av det, så är det för att man är svag från början och inte för... 05/09 No shit sherlock. Sammantaget så visar denna studie att när man spelar med "sunt förnuft" så är det ingen fara. Vi människor har verkligen tappat förmågan att använda oss av "sunt förnuft" verkar det som. 05/09 Och vad är det för dumhuvuden som kommit på detta! Kötta på med Dead Island, eller Silent hill med fulla effekter så får vi se om ungarna inte tar skada, räcker ju att se hur vissa leker när de har lirat GTA eller COD, eller hur vuxna kör bil Jättebra... 05/09 Som vanligt, spel i sig är inte farliga, utan snarare tiden du sitter och drömmer dig bort som är farlig. Fanns en studie nu i veckan som kom vilken varnade för långa stillasittande arbetspass som kunde utveckla diverse hemskheter i de nedre regionerna.... 05/09
Skicka en rättelse