Markus "Notch" Persson säljer sitt livsverk för 18 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån.

Veckans bomb i spelvärlden, att #Microsoft påstås köpa #Minecraft.skaparen #Mojang för många sköna miljarder, kan stämma. Reuters skriver att affären offentliggörs på måndag, och hänvisar till en källa med insikt i affären. Köpesumman blir 2,5 miljarder dollar (nära 18 miljarder kronor), vilket är en halv miljard mer än ryktet tidigare i veckan påstod.

Om affären blir av blir den en av de större överraskningarna i spelbranschen Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson har gjort sig känd som en ivrig förespråkare för indiescenen och ofta kritiserat stora spelförläggare.

Microsofts skäl att köpa Mojang är att man vill fånga mobilspelarna och få över dem till sin vacklande Windows Phone-plattform, säger Dave Bisceglia, chef för indieutvecklaren Tap Lab till Reuters. Minecraft säljer rejält bra till mobiler och plattor med Ios och Android (omkring 40 procent, uppger Reuters). Fast att få folk att byta system och telefon för att spela ett spel som sedan länge finns tillgängligt till två många gånger större mobilsystem kan bli tungrott, och känns kanske inte som världens starkaste skäl att satsa 18 miljarder kronor. Förra året avfärdade också Persson en Windows Phone-variant eftersom plattformen var för liten.

FZ:s krönikör Thomas Arnroth analyserade i morse den förmodade affären. Läs hans krönika – Säger Notch farväl till Minecraft? – medan du väntar på definitivt besked om affären blir av.

Skicka en rättelse