#Microsoft köper den svenska #Minecraft-utvecklaren #Mojang, precis som rykten den senaste veckan gjort gällande. Priset landar på hisnande 2,5 miljarder dollar – ungefär 18 miljarder kronor. Vi kan inte låta bli att citera säljarna:

Microsoft acquired Mojang for a smooth 2.5 BILLION dollars.

Affären bekräftas av Xbox-chefen Phil Spencer, som säger att man samarbetat med Mojang sedan 2011. Se hans kommentar i den här filmen, eller läs Microsofts pressrelease.

Även från Mojangs håll bekräftar man affären med orden "Ja, vi blir uppköpta av Microsoft" och besked att man inte kan avslöja alla detaljer, men att man är så öppna som möjligt mot communityn. Ett skäl till att man säljer företaget är dess storlek: grundaren Markus "Notch" Persson, som äger majoriteten av Mojang, hade aldrig räknat med hur stort det skulle bli, och vill inte ha ansvar för ett så stort bolag. Pressen att äga Minecraft blev mer än han önskade, och utan världens bäst säljande pc-spel att tänka på hoppas han få tid över till annat.

Markus "Notch" Persson har haft en givande dag på jobbet.

Mojang har lagt upp en Q&A där man besvarar ett par frågor, bland annat om Minecraft kommer ändras efter köpet. Och svaret lyder:

Minecraft kommer fortsätta utvecklas, precis som det gjort sedan utvecklingen började. Vi känner inte till några konkreta planer för Minecrafts framtid än, men vi vet att alla inblandade vill att communityn fortsätter växa och bli ännu mer fantastisk. Att hindra spelare från att göra coola saker ligger inte i någons intresse.

Rörade Minecraft-versionerna som spelas på icke Microsoft-ägda maskiner ger Mojang följande besked.

Det finns inget skäl att stoppa utveckling, försäljning och support av pc/Mac-, Xbox 360-, Xbox One-, PS3-, PS4-, Vita-, Ios- och Android-versionerna av Minecraft. Microsoft kan givetvis inte fatta beslut för andra företag eller förutsäga vilka val de kanske gör i framtiden

Markus Persson äger 71 procent av Notch Development, företaget som äger Mojang och Minecraft, uppger DI.se. Det innebär att han tjänat omkring 12,6 miljarder kronor i dag. Han kan räkna med att få betala tårtan. De övriga ägarna/grundarna, Jakob Porser och Carl Manneh, får med sina 21 respektive 8 ägarprocent nöja sig med 3,7 och 1,4 miljarder kronor på bankkontona.