Skaparen av Minecraft lämnar företaget efter jätteaffären - ser inte sig själv som en spelutvecklare.

Markus Persson är askungeberättelsen som spelbranschen (och spelarna) velat höra som godnattssaga varje kväll de senaste fyra åren. En framgångshistoria som saknar motstycke och när affären med #Microsoft blev klar idag fick den också ett kvitto som till och med affärsvärlden kan förstå: 17,8 miljarder kronor. Ändå ser inte Persson sig själv som en spelskapare.

I sitt avskedsbrev på en för närvarande överbelastad personlig blogg skrivar han att han lämnar företaget han byggt upp genom framgångarna med #Minecraft. Han hade dock aldrig någon tanke på den monumentala succén. Hur spelet skulle förändra branschen och göra honom till en superstjärna, en position han inte har varit helt bekväm med.

– Så fort den här dealen är klar kommer jag att lämna Mojang och gå tillbaka till att skapa Ludum Dares (en indietävling, reds anm.) och små webexperiment. Om jag råkar skapa något som får momentum kommer jag förmodligen att överge det på en gång. Med tanke på att den allmäna uppfattningen om mig redan är något skev så förväntar jag mig inte att komma undan några negativa kommentarer om detta men jag kommer åtminstone inte känna mig tvingad att läsa dem.

Han avslutar också sitt avskedsbrev med följande enkla rad som vittnar om sin ovilja att stå i rampljuset och att känna pressen från alla miljontals Minecraft-spelare.

– Det handlar inte om pengarna, det handlar om min mentala hälsa.

Du hade ingen koll alltså eftersom du "tror"... ;) "EA köpte DICE för runt 584Mkr. Kassan 2005 var 210Mkr, så EA köper rörelsen för 374Mkr med tillgångar som Battlefield och en utvecklingsstudio i världsklass med ca 200 anställda med egen grafikmotor." 17/09 runt 170 miljoner svenska tror jag 16/09 jag och min hjärna är inte på god fot med varandra...självklart menar jag godspeed, vilket är en lyck önskning inför framtiden om jag inte är ute och svamlar...vilket jag ofta är. 16/09 En tiondel av den summan är så mycket pengar att han aldrig någonsin skulle lyckas spendera dom. Fy fan vad mycket pengar. Och vackert skrivet också faktiskt. Jättebra. 16/09 Notch säger att han gör spel för att det är kul. Han gör inte medvetet spel för att sälja och tjäna pengar. Han gjorde ett spel som blev jätte stort. Han ville inte det. Nu vill han inte ha med det att göra längre. Det är för stort för honom. Någon vill... 16/09 I rest my case! 16/09 Det sa jag aldrig. Jag sa att alla som sitter här och gråter skulle ta 18 miljarder. Stor skillnad. 16/09 Jäklar så mycket gnäll. Det är ju inte så att han stulit pengar från någon. Han har skapat en produkt som många ville ha, och villigt betalade för, och så var det inte mycket mer med det. Han har helt enkelt lyckats med något de flesta av oss andra bara... 16/09 Slutet var dramatiskt, ja! Dock så är jag långt i från en fanatiker. Du har fel i att det bara är affärer. För dig är det bara en affär. Men för många andra är det mer än så. Jag har aldrig sagt elr på något sätt visat att han har några som helst skyldi... 16/09 Då vet du inte mycket. 16/09
Skicka en rättelse