I ett försök att minska våld i hemmet tar en amerikansk åklagare till sötsaker.

Våldsamma spel tycks aldrig bli en sval potatis och ett län i Kalifornien kommer under oktober månad pröva ett nytt grepp. De som lämnar in ett spel med våldsamt innehåll, eller ett leksaksvapen, bjuds på glass från Ben & Jerry.

Det är åklagaren Ed Berberian, som för två år sedan gjorde en liknande insats mot vapen i länet Marin County, som står bakom initiativet. Det sammanfaller också med en månadslång kampanj som ska uppmärksamma våld i hemmet. Marla Hedlund, talesperson för Center of Domestic Peace, kommenterar bytesprogrammet.

– Barn påverkas av kulturen de lever i. Det handlar egentligen om att inleda en diskussion i vårt samhälle och våra barn om våldskulturen. Vi försöker inspirera människor till att bli en del av en rörelse för att skapa lugn i en våldsfri omgivning.

Thomas Arnroth tror inte att glassmutor är lösningen på debatten kring våldsamma spel utan manar istället alla föräldrar att istället spela med sina barn.

38 år efter att Death Race väckte den första moralpaniken i USA är fortfarande inte frågan om hur farligt eller nyttigt spelandet är för barnen avgjord. Allt som har med ny media och kommunikation att göra tenderar att skapa denna moraliska panik, från telegrafens genombrott på 1800-talet till tv-tittandet och rollspelandet, från Elvis höfter till hårdrock, punk och hiphop.

Men när det gäller spel har denna panik och oro varit väldigt seglivad. Death Race-debatten kom alltså redan 1976. Många av er som läser detta var inte ens födda då. Jag var 12 år. Hur är det möjligt att detta ens är en fråga längre?

Jag tror det har ett rätt banalt svar: Spel måste spelas.

Skicka en rättelse