Ett halvår efter de senaste försäljningssiffrorna för Xbox One tar #Microsoft äntligen bladet från munnen och levererar lite färsk data. Och det går bra nu – exklusiviteterna #Halo: The Master Chief Collection och #Sunset Overdrive har, tillsammans rabatter, bundlingar och storspel som #Assassin's Creed: Unity och #Dragon Age: Inquisition, höjt intresset för konsolen. Det framgår av en kommentar från Microsofts Yusuf Mehdi.

Xbox One har, eller kommer inom kort ha, sålts i tio miljoner exemplar. Men, liksom aprilsiffrorna gäller det antal konsoler som Microsoft sålt till återförsäljare, inte hur många som köpts av kund. Siffran är därför inte helt jämförbar med hur konkurrenten #Sony redovisar sin PS4-försäljning, som alltså redovisas som sålda konsoler till konsument.

Microsoft har nyligen haft kampanjer i Nordamerika där Xbox One bundlats med attraktiva spel och säljs med 50 dollars rabatt. Som billigast har Xbox One kostat 350 dollar, och ligger därmed ungefär 50 dollar under priset för en PS4. I Sverige kostar båda ungefär lika mycket, räkna med att få hosta upp 3600 kronor.

Återstår att se om prisskillnaden får Microsoft att knappa in på Sonys försprång i försäljningen. I augusti hade tio miljoner PS4:or sålts (till kund, alltså), och i slutet av oktober sa Sony att siffran klättrat till 13,5 miljoner.

När #Grand Theft Auto V släpps nästa vecka kan vi kallt räkna med att försäljningen ökar för båda konsolerna.