Rapporter som hävdar att det inte finns något samband mellan våldsam underhållning och våldsdåd i verkligheten, och vice versa, kommer titt som tätt. Den senaste, skriven av psykologen Christopher Fergusson, är dock en av få som spänner över en längre tidsperiod - de har studerat våldsskildringar i underhållning sedan 1920-talet och jämfört dessa med utvecklingen i samhället. Man kan bland annat se att filmvåldet ökade under 1900-talets andra hälft medan det sociala våldet faktiskt minskade.

Detsamma gällde spel. Fergusson har studerat ESRB-utlåtanden (amerikanska motsvarigheten till PEGI) från 1996 till 2011 och jämfört mängden våldsklassat innehåll med rapporter om ungdomsvåld och även där sett att det fiktiva ökat och det verkliga minskat.

I sin rapport, som publicerats i Journal of Communication, riktar han också kritik mot studier som säger sig se ett samband. Han menar att dessa ofta genomförts i laboratorium som inte avspeglar verkliga förutsättningar.

Eftersom studien inte nämner rockmusik får vi anta att det fortfarande är lika skadligt.

man ska inte lita på någon av dom och gå på vad som känns rätt istället, dessa "raporter" känns mer för att lura dom som inte själv spelar att tro att spel är "dåligt" 14/08 Jag tror faktiskt det har lite med att spel låter en ta ut aggresioner på ett för det mesta säkert och kontrollerat sätt, hur många har inte varit irriterade men har börjat härja runt på tex GTA för att sen faktiskt må lite bättre. Sen så sitter ju mer... 09/01 Eftersom det här tycks vara en korrelationsstudie så säger den absolut ingenting. Ungefär lika lämpligt som att påstå: 1) Antalet brödrostar har ökat i västvärlden sedan 1950-talet 2) Antalet bilolyckor har också ökat sedan 1950-talet => Brödrostar orsa... 09/01 Helt fel. Alla vet att Charlie Chaplin och T-Rex Stalin spelade för mycket Battlefield vilket ledde till andra världskriget... https://www.youtube.com/embed/DueSvcjn810 07/01 Kan personen snedtända tror jag inte det spelar någon roll som helst vilket medium det sker igenom, utan det är ju personen som behöver hjälp. 06/01 Det är en social/psykologisk studie. Klart man kan dra korrelationer om man använder ett tillräckligt stort urval. Människor är inte "unika små snöflingor", för hade vi varit det hade inte psykologi haft någon bas att stå på. Enligt studien har våld min... 06/01 Efter ett par veckor med WoW gick jag hem till min chef tillsammans med ett gäng kompisar och slogs. Boss fighting ruined my job. :/ 05/01 Jo jag vet. Poängen är dock att när människor försöker generalisera något blir det ofta fel slutresultat. När det gäller våldsdebatter så försöker alltid någon få det till svart eller vitt och världen ser inte ut sån. Våldet som en polis utövar i sitt... 05/01 Ja, precis som detta inte rapporterats om tidigare på fz. Måste det verkligen skrivas om detta varje gång någon kommer fram till exakt samma sak? 05/01 Absolut. 05/01
Skicka en rättelse