På CES-mässan i Las Vegas avtäckte Nvida sin nya skapelse - det mobila grafikchippet Tegra K1 som på pappret är ett rejält prestandamonster. Med sin teoretiska beräkningskapacitet på 1 teraflop är det uppe och nosar på vad dagens konsoler presterar och det har stöd för både DirectX 11 och OpenGL 4.4. Bland annat användes Epics Unreal Engine 4-motor vid demonstrationen.

Takten för den ökande prestandan på mobila chip är också snabb, samtidigt som konsolernas livscykler blir allt längre. Vi fick vänta sju år på en uppföljare till Playstation 3 och som jämförelse släppte Apple sin Iphone 3G för lika många år sedan - vad finns då tillgänligt i mobilväg om fem år?

Samtidigt är det värt att notera att även om Xbox One har en beräkningskapacitet på 1,3 teraflops är det fler faktorer som avgör det faktiska resultatet i spel. Det går däremot inte att bestrida att vi inom bara ett par år kommer att se mobiler som konkurrerar med konsoler vad det gäller prestanda.

Hur tror du det kommer att påverka spelmarknaden?

mobiler kommer inte gå förbi konsoller, ser inte poängen med det.. 19/01 Jag förstår vad du menar, men det är två helt olika spel. WWE Immortals är mer som en nyare version av WWE All Stars (eller om man så vill, en WWE-version av Injustice). Spel som passar på PC kommer inte nödvändigtvis att passa på den mindre skärmen. 19/01 Min PC är bättre än min PS4, men jag spelar ändå mer på min PS4 än min PC. Varför? För att hårdvaran spelar ingen roll när spelen jag vill spela bara finns på PS3/PS4. Så även om det kommer en mobil med bättre prestanda än både min PC och min PS4 så kom... 19/01 Synd bara att mobilen aldrig lämpar sig till spel så som bärbara konsoler gör. Fast det är inte helt omöjligt att konsoltillverkare börjar använda hårdvara från mobiler. Project ara som Google ska släppa någon gång i framtiden är en mobil som man uppgra... 18/01 PC-spel har i regel ingen avsaknad av handkontrollstöd, så vad jag menade var att det är ett problem för IOS och Android, inte PC. Varför spela WWE Immortals på Ipad, när man kan spela WWE 2K15 med handkontroll på en Surface? Förstår du vad jag menar?... 18/01 Fast hela mitt inlägg handlade ju just om avsaknaden av kontroll. Därtill görs ju verkligen inte alla spel till Windows. Exempelvis sitter jag just nu och skulle verkligen vilja spela det nysläppta WWE Immortals, om det bara styrdes via handkontroll.... 18/01 Det är en bra fråga det. I teorin kanske det inte är mer än ett par år bort men sen är frågan vilken praktisk skillnad det kommer göra. Tabletmarknaden är inte direkt på topp i nuläget vilket till stor del beror på att marknaden är mättad och det finns... 18/01 Känns som att du inte förstod riktigt vad jag menade, jag pratade inte om kontrollen överhuvudtaget. Det stora problemet är som du säger att ingen skulle få sig för att porta AAA-titlar till smartlurar. Däremot görs alla spel på Windows, och skulle man... 18/01 Min PS3 handkontroll funkar hur bra som helst på min Z3. Inte fan behvös windows för bra spel till mobiler. Problemet är inte så mycket kontrollerna eftersom en api kan köras på i princip alla android platformar och ios. ios har rätt sparsamma hårdvaru... 18/01 Windows-plattor är fulla PC:s, du har stöd för allt. Windows 10 ska ta det ännu längre. Det kommer ett stort event på onsdag där de bl a ska snacka om gaming för W10. FZ kommer säkert lägga upp en nyhet om det och länka till direktsändningen. 18/01
Skicka en rättelse