Nvidias dominans kanske bryts redan om ett par månader.

#Nvidia dominerar för närvarande grafikkortsmarknaden med sina kraftiga men strömsnåla Geforce GTX 970- och 980-kort. Den nya serien släpptes i höstas, och #AMD:s svar låter vänta på sig. Men nästa toppkort i Radeon-klassen kanske inte är så långt borta – ett par AMD-anställda har läckt uppgifter om Radeon R9 380X, vilket ska vara namnet på nästa toppmodell.

Några av företagets ingenjörer skyltar med sina nuvarande arbetsuppgifter på Linkedin, har tyska 3D Centers forumanvändare luskat fram. Där framgår alltså att R9 380X blir herren på täppan, och gräver man i information från olika AMD-medarbetare kommer det fram en del intressant om tekniken.

Grafikprocessorn blir den första med staplade minnen, en teknik som snabbar upp minnesbandbredden. Men kortet ser ut att dra hela 300 W, vilket är nära maxgränsen för PCI Express, skriver Sweclockers.

Utvecklingen verkar ha kommit så långt att det är dags att gå från ritbord till produktion. Om spekulationerna stämmer och allt går som det ska kan Nividas dominerande Maxwell-teknik få hård konkurrens från AMD redan om några månader. Vilket i längden lär göra din plånbok glad.

Nvidias namnsättning och rebranding har aldrig varit riktigt hundra. Vi har ju Kepler i delar av 600/700/800 serien. Hur som helst så nämner man ett större chip än GM204 som finns i GTX 980 som är pågång. Alltså GM200 som är större och snäppet vassare.... 15/01 Om jag ens kom så långt så att man överklocka. Starta Nvidias egna överklockningsprogram och resultatet blev BSOD. Alltid. Oavsett kort. Dessutom så skedde voice-coil whining utan överklockning, detta till stor del för att Nvidia längre använda sig av... 15/01 det är ju exakt så som du säger. Jag orkar bara inte skriva det varje gång något fan kör sitt race. Jag använder AMD mest, inte alltid. Det beror främst för att jag får mer för mina pengar. Sedan så tycker jag bättre om AMD oxå. Men det är ju orelevant... 15/01 Både amd och nvidia är bra nog för att man hellre ser båda finnas så att det finns någon form av konkurrens, tycker jag. 15/01 Håller inte med, tycker att AMD funkar bra på Linux. 15/01 Jag håller med att AMD måste finnas för konkurera med Nvidia. Om du börjar överklocka korten så går du ju utanför vad som är ok för kortet och då är det knappast tillverkarens fel om det strular. Jag trimmar inte min bil och sen gnäller på tillverkaren... 15/01 Har kört mkt amd på linux. Inga problem alls. Dom har ju till och med ett installationsprogram till drivisarna :) Bara man rensar de äldre drivisarna innan, vilket kan vara ett äventyr ibland ;) 15/01 Jag har kört både AMD och ägt alla top kort sen 9700PRO i alla generationer förutom 3870. Aldrig haft några direkta problem förutom med 290x precis på releasen med black screens. Just nu sitter jag på 2st 980 och Nvidia fungerar betydligt bättre nu än... 15/01 Om man tänkt kunna köra Valves SteamOS, alltså även kunna spela i Linux, är det bara Nvidia som gäller. AMD har aldrig varit bra på drivrutiner, speciellt inte till Linux. 15/01 Just dessa fanboys snackade jag om tidigare. Ja visst, AMD är inte lika bra som Nvidia om vi jämför R9 2XX serien mot nvidias 9XX serie, men ifall du har lite koll på grafikkort så inser du snabbt att AMD inte alls är så dåliga. R9 290 presterar lite... 15/01
Skicka en rättelse