#Nvidia dominerar för närvarande grafikkortsmarknaden med sina kraftiga men strömsnåla Geforce GTX 970- och 980-kort. Den nya serien släpptes i höstas, och #AMD:s svar låter vänta på sig. Men nästa toppkort i Radeon-klassen kanske inte är så långt borta – ett par AMD-anställda har läckt uppgifter om Radeon R9 380X, vilket ska vara namnet på nästa toppmodell.

Några av företagets ingenjörer skyltar med sina nuvarande arbetsuppgifter på Linkedin, har tyska 3D Centers forumanvändare luskat fram. Där framgår alltså att R9 380X blir herren på täppan, och gräver man i information från olika AMD-medarbetare kommer det fram en del intressant om tekniken.

Grafikprocessorn blir den första med staplade minnen, en teknik som snabbar upp minnesbandbredden. Men kortet ser ut att dra hela 300 W, vilket är nära maxgränsen för PCI Express, skriver Sweclockers.

Utvecklingen verkar ha kommit så långt att det är dags att gå från ritbord till produktion. Om spekulationerna stämmer och allt går som det ska kan Nividas dominerande Maxwell-teknik få hård konkurrens från AMD redan om några månader. Vilket i längden lär göra din plånbok glad.