Sony stoppade PS4:an dagarna innan premiären.

Enpartistaten Kina har på senare tid lättat på ett drygt tio år långt förbud mot spelkonsoler. I höstas lanserades Xbox One i det gigantiska landet, och den 11 januari var det meningen att Playstation 4 skulle följa i samma spår.

Så blev det inte – lanseringen stoppades förra veckan.#Sony förklarade vagt att förseningen hade flera orsaker, uppger Kotaku, och i stora drag handlar det om att företaget måste arbeta om sin affärsplan för konsolen. Det kan handla om att konsolen inte är regionslåst, vilket skulle ge köpare i det hårt styrda landet tillgång till spel som inte är tillåtna där.

Strax innan jul presenterade Sony PS4:an som "en global produkt byggd för en global kundgrupp", och att den skulle vara så samtidigt som den rättade sig efter den kinesiska regeringens önskemål. När kinesisk spelpress fick PS4:or från Sony kort därpå rapporterade de att konsolerna inte var regionslåsta, varför det gick utmärkt att hämta och spela otillåtna spel. Det uppmärksammades av myndigheterna och några dagar innan premiären förklarade alltså Sony att premiären skjutits fram. Något nytt premiärdatum för PS4:an i Kina har ännu inte bestämts.

Myndigheterna reagerade på att PS4:an skulle kunna spela bland annat #GTA V, ett spel vars våld, brott och mord förklaras vara "kraftigt skadligt för den kinesiska kulturella hälsan". Det är också ytterst tveksam om kineserna får spela #Battlefield 4spelet förbjöds för ett drygt år sedan.

Skicka en rättelse