Lägger motion i riksdagen om e-sportens förträfflighet.

I dagens Svenska Dagbladet (19/1) publiceras en debattartikel av centerpartisten Rickard Nordin. Nordin motionerade i senaste motionsperioden om att likställa e-sport med annan sport och att låta dess utövare räknas som idrottare.

I sin motion skriver han följande förslag till riksdagsbeslut:

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att likställa e-sport med övrig sport.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Migrationsverkets regler så att e-sportare räknas som andra idrottare.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skrota reglerna kring förströelsespels tillståndsplikt alternativt helt avgiftsbefriad densamma.

Nordin hänvisar i debattartikeln bland annat till en studie gjord av American Psychology Association som påvisar förbättringar i unga spelares kognitiva förmåga, samt till beteendevetaren Isabela Granic som hävdar att spel hjälper människor att slappna av och stressa mindre. Nordin pekar även på en artikel från 2013 i ansedda tidningen Nature, där det hävdas att spel hjälper äldre att hentera och minska skadorna från alzheimers.Kontentan är att e-sport är nyttigt, och att den därför ska likställas med andra sporter med allt vad det innebär, exempelvis stöd från samhället och medlemskap i Riksidrottsförbundet.

Nordin avslutar debattartikeln med kampropen:

Utvecklingen går inte att stoppa, vi måste i stället se alla de fördelar som finns och använda dem för att uppmuntra både engagemang, kunskaper och aktivitet. Därför måste e-sporten omgående likställas med annan sport.

Vad tycker du? Kan man likställa e-sport med annan sport? Borde e-sporten tas upp av Riksidrottsförbundet?

Raderar inlägg som innehåller överdrivet otrevlig ton, personangrepp eller på annat sätt bryter mot FZ:as regler. 20/01 Jag tycker att tanken är god och anledningen likaså. Tyvärr är nog det enkla att få plats i RF. Var väl nån som gick ut med att ungdomar som spelar dricker mindre och börjar dricka senare också. Det svåra lär bli att skapa en fungerande struktur i ett... 20/01 Sportfiske är en del av Riksidrottsförbundet. Sporter, som många inte anser är idrott, kan således vara med i RF. 20/01 Intressant artikel men vad är det för kommentarer egentligen? Det verkar inte som någon här kan föra en vettig diskussion utan att använda svordomar och klanka ner på varandra. Bara för att ni sitter i ert hem bakom en skärm gömd bakom ett nick så behöv... 20/01 Bra tankar och åsikter, men byt parti. 20/01 ...Vänta nu här, Vilka är det egentligen som inte läser ordentligt? Debattartikeln inleds följande: Det finns många skäl att likställa e-sport med annan IDROTT. Skärp er. 20/01 IS-krigare kanske kan få hjälp genom krigssimulatorer, som terapi och praktik. 20/01 Det var inga nådiga ord, tycker att debatten på många andra håll varit lite mer konstruktiv från de som vill kritisera. Några korta poänger från mitt håll: * Jag använder konsekvent termen sport istället för idrott, för att inte diskussionen ska handla... 19/01 Hur ger man jobb till terapi? :D 19/01 Eftersom du bland dina förslag hade med "rysk roulette" så antar jag att det var ironi. Antar då även att du anser att esport inte ska vara en idrott. Men jag kan ju ha tolkat dig fel och att du anser att rysk roulette och esport ska vara idrotter. 19/01
Skicka en rättelse