Det finns fler starka skäl än "gratis".

När #Microsoft tidigare i kväll snackade nyheter i Windows 10 stod det klart att det är något många kommer testa – operativsystemet släpps som gratisuppgradering för Windows 7- och 8-ägare det första året. Men för gamers finns ytterligare skäl att vara nyfikna på nästa Windows.

Först och främst DirectX 12, det omtalade programmeringsgränssnittet som slimmats på kod för att snabba upp saker och ting rejält för gamers. Xbox- och Microsoft Studios-chefen Phil Spencer berättade i afton att DX 12 ger utvecklare mer kontroll, kan öka framerate och prestanda med så mycket som 50 procent i vissa fall. Vi är rätt säkra på att det inte blir 50 procent bättre fart i alla spel per automagik, men visst lovar det gott. Likaså ska energiförbrukningen sjunka med så mycket som 50 procent jämfört med DirextX 11 – välkommet för såväl laptop-spelare som mobilspelstillverkare.

Det kommer gå att streama Xbox One-spel till Windows 10. I nuläget verkar det röra sig om streaming i lokala nätverk, men det kan förstås vara fel eller utökas vad det lider. Vissa spel blir multiplattformare, och som exempel visas #Fable Legends som körs på både Windows 10 och Xbox One. Spelmotorn Unity får stöd för DirectX 12.

Den tidigare kända Xbox-appen i Wndows 10 fungerar som nav mellan alla enheter. Det öppnar för chatt och annat mellan pc, Xbox One och smartphones, samt tillgång till vänlistor, meddelanden och annat överallt. Men kanske mer intressant är en inspelningsfunktion som låter dig spela in de senaste 30 sekunderna av ditt spelande och dela det med Xbox-appen.

Windows 10 släpps någon gång i år (exakt datum är inte spikat i nuläget). Det blir, som sagt, gratis för ägare av Windows 7 och Windows 8 det första året.

Skicka en rättelse
Folk är så rädda för något nytt som vanligt, precis som folk dissade Win8 (som är bättre än Win7 på alla sätt, förutom kanske Metro Startmenyn) Streama från PC till Xbox hade ju helt klart varit bättre men kan finnas användingar från andra hållet med... 24/01 Inte jag heller men lite bökigt med att man måste ha kontroller till att streama från Steam, Origin och sedan Xbox i sängen. Men kanske kommer en kontroll-emulator i framtiden så man kan styra direkt på skärmen på sin Windows-platta (http://www.aliexpre... 24/01 :) Ni är inte gamers ser jag. 23/01 Kill it before it lay eggs!!! 23/01 https://www.youtube.com/embed/beny_-IJAyE 23/01 Har svårt att se hur Microsoft skulle tillåta att sänka peasant-statusen ytterligare. Gamers är ju funtade på så vis att de vill ha den största fördelen om de förlorar. Vilket innebär att dessa förlorande peasants skulle spara till en dator för att vinn... 23/01 Allt Microsoft vill är att vi ska komma in i deras "Appstore"? Det måste ju vara så, eftersom de planerar att ge mig Windows 10 helt gratis? De borde istället se till sina styrkor som operativsystem... Jag skulle lätt köpt Windows 10 även om jag sitter... 23/01 Jag har då inget emot att kunna strömma X1 spel till plattan när TV:n är upptagen. Men ska det gnällas så ska det! :P 22/01 Varför vägrar du kalla det för en app?? App = applikation.. det är ju precis vad det är! 22/01 Man kan ju välja själv om man vill använda funktionerna misstänker jag. Jag äger lite blandade "Fjant" konsoler som då tydligen är för barn. Bl.a Nes, Snes, N64, Gc, Wii. WiiU, Master System, Megadrive, Saturn, Dreamcast, Ps1,2,3,4 (Neo Geo AES My baby)... 22/01