När #Microsoft tidigare i kväll snackade nyheter i Windows 10 stod det klart att det är något många kommer testa – operativsystemet släpps som gratisuppgradering för Windows 7- och 8-ägare det första året. Men för gamers finns ytterligare skäl att vara nyfikna på nästa Windows.

Först och främst DirectX 12, det omtalade programmeringsgränssnittet som slimmats på kod för att snabba upp saker och ting rejält för gamers. Xbox- och Microsoft Studios-chefen Phil Spencer berättade i afton att DX 12 ger utvecklare mer kontroll, kan öka framerate och prestanda med så mycket som 50 procent i vissa fall. Vi är rätt säkra på att det inte blir 50 procent bättre fart i alla spel per automagik, men visst lovar det gott. Likaså ska energiförbrukningen sjunka med så mycket som 50 procent jämfört med DirextX 11 – välkommet för såväl laptop-spelare som mobilspelstillverkare.

Det kommer gå att streama Xbox One-spel till Windows 10. I nuläget verkar det röra sig om streaming i lokala nätverk, men det kan förstås vara fel eller utökas vad det lider. Vissa spel blir multiplattformare, och som exempel visas #Fable Legends som körs på både Windows 10 och Xbox One. Spelmotorn Unity får stöd för DirectX 12.

Den tidigare kända Xbox-appen i Wndows 10 fungerar som nav mellan alla enheter. Det öppnar för chatt och annat mellan pc, Xbox One och smartphones, samt tillgång till vänlistor, meddelanden och annat överallt. Men kanske mer intressant är en inspelningsfunktion som låter dig spela in de senaste 30 sekunderna av ditt spelande och dela det med Xbox-appen.

Windows 10 släpps någon gång i år (exakt datum är inte spikat i nuläget). Det blir, som sagt, gratis för ägare av Windows 7 och Windows 8 det första året.