Ubisoft menar att lågprisbutikerna kommit över nycklar på ohederlig väg. Butikerna håller förstås inte med.

I helgen uppdagades att vissa som köpt #Far Cry 4 digitalt från lågprisnätbutiker som G2A och Kinguin plötsligt inte hade spelet kvar. #Ubisoft har spärrat nycklar som de anser att butikerna kommit över genom "bedrägeri", och beslutet motiveras med att man regelbundet spärrar nycklar som butiker kommit över och sålt på ohederlig väg.

Nämnda butiker kommer över billiga nycklar på olika sätt, t.ex. genom att köpa dem i lågprisländer och sedan sälja dem i länder med högre priser. Försäljningspriset blir då markant lägre än hos etablerade återförsäljare som Steam och Uplay. Exempelvis Far Cry 4 kostar i nuläget 300 kr hos G2A medan Uplay tar 550 kr för spelet.

Så här säger en Ubisoft-representant till Eurogamer:

We regularly deactivate keys that were fraudulently obtained and resold. In this case, we are currently investigating the origin of the fraud, and will update customers as soon as we have more information to share. In the meantime, customers should contact the vendor from whom they purchased the key.

G2A har gjort ett uttalande där man betonar att det är Ubisoft och inte de sjävla som ligger bakom de indragna nycklarna. Man lovar att göra "allt som står i vår makt" för att kompensera de som drabbats. De som köpt spelet på vanligt vis hos G2A kommer få en kompensation; vad den består i framgår inte.

Kinguin kommenterar saken för Game Informer i hårdare ordalag. Marknadsföringschefen Bartłomiej Skarbiński menar att förläggaren är orättvis mot kunderna, att man skaffat de spärrade nycklarna på laglig väg och att de kommer från Ubisoft själva.

The banned game copies in question were acquired through licensed wholesale distributors and as such the origin of the ‘keys’ is the publisher himself. From the gamer point of view its like going out to the store, purchasing a copy of the game, taking it home and suddenly a knock-knock on the door with Ubisoft representative taking the copy away - not even asking you as a paying customer to return it.

Han ifrågasätter också huruvida Ubisoft har rätt att spärra de aktuella spelen.

We believe Ubisoft had no legal basis for its action. They did it just because they simply can. Kinguin of course is not going to challenge Ubisoft in court as we are not match up for these giants. We will continue to focus on customer's satisfaction and our customers know we have never let them down.

Ubisoft är inte det enda spelföretaget som vänder sig mot nätbutiker som G2A. I våras kallade #Devolver Digital, studion bakom #Hotline Miami, spel köpta från G2A för "illegala, utan garanti och utan support", och man sa sig spärra spelnycklar köpta från butiken.

I jämförelse mot samma typer av byggnader där allt runt framställning och distribution av kartonnage och skivor ingår? Vi behöver nog inte blanda in byggnader i ekvationen, det lär räcka med så mycket mer framställning av fysiska produkter och frakten... 29/01 Men om vi skall räkna med de utsläpp som genereras av att bygga fabriker och fordon så måste vi göra detsamma för de digitala nedladdningarna - byggandet av byggnader som huserar serverhallar, byggandet av datorfabriker, utsläppen från Foxconn i Kina... 29/01 För att: och: tillsammans med en gnutta sunt förnuft. Min dator står i princip alltid på när jag är i närheten av den, så det blir ingen större energihöjning för att jag tankar hem ett spel annat än det extra utnyttjandet av bandbredd. Dessutom bygger... 29/01 Hur vet du det, förutom att du bara "vet" det? De som genomförde studien "The Carbon Footprint of Games Distribution", publicerad i Journal of Industrial Ecology, har nog mer på fötterna än vad du har. Eller tror du kanske att din dator/konsol är magisk... 28/01 Använde du verkligen hela huvudet när du skrev det där? :) Det är självklart mer miljövänligt att köpa/ladda ner en digital produkt än ett fysisk exemplar. 28/01 Det där är bara en myt. Det är miljövänligare att köpa en fysisk produkt: "The newly published study, The Carbon Footprint of Games Distribution (PDF, via IGN), explores the carbon emissions produced by a game over the course of its life. Looking at Pla... 28/01 oavsett om dom gjorde rätt eller fel, ni förhandsbokar ändå nästa ubisoft spel. även om det föregående va trasigt och aldrig blev åtgärdat. 28/01 Men om nycklarna är skaffade med någon slags bedrägeri är det ju inte "lagligt köpta spel"? Någonstans på vägen har ju någon blivit av med pengar för att dessa nycklar ska kunna säljas billigt. Om du köper en billig telefon som visar sig vara stulen så... 28/01 Aha, det framgick inte så tydligt från detta inlägg att det handlade om stulna kreditkort. Jag läste bara att det handlade om att de hade köpt från licensierade grossister och fattade inte varför folk pratade om "stulna" koder. Tack för klargörandet! 28/01 För det första: om du inte tror att Ubisoft är så dumma att de tar bort spel som de inte vet är köpta genom riktigt bedrägeri, så har du inte följt med riktigt i spelvärlden. För det andra: om det rör sig om bedrägeri så är det ett polisärende, och då... 28/01
Skicka en rättelse