#Nvidias bejublade grafikkort Geforce GTX 970 har visat sig ha ett problem som i vissa situationer kan sänka dess prestanda. En Nvidia-medarbetare säger att man arbetar på att optimera kortens prestanda, bland annat genom att skriva om drivrutinerna så att problemet minskas så mycket som möjligt. Men det kan inte kringgås helt eftersom det i grund och botten handlar om hårdvaran.

Nvidia gjorde i helgen ett uttalande där man förklarade att GTX 970-kortens minne är uppdelat i två segment, på 3,5 och 0,5 GB. Det mindre segmentet har betydligt lägre bandbredd, vilket i fall där exempelvis spel tar mer än 3,5 GB minne i anspråk kan sänka prestandan markant. Detta har retat vissa GTX 970-ägare, inte minst eftersom de tidigare officiella specifikationerna antytt att kortet har samma sorts minne som i storebror GTX 980. Nvidia har efter erkännandet uppdaterat 970-kortets specifikationer.

Enligt Nvidia betyder den här skillnaden i minneshantering mellan 970- och 980-korten i praktiken väldigt lite: det rör sig om prestandaskillnader på någon enstaka procent i spel som använder mer än 3,5 GB minne. Vilket inte hindrat #AMD från att håna dem.