Men oroa dig inte – i Sverige är din trötta kopparlina fortfarande bred. Hurra...

Den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission (FCC) har omdefinierat vilken överföringshastighet som krävs för att en internetanslutning ska få kallas bredband. Hastighetskravet skruvas upp markant: från tidigare 4 Mbps till 25 Mbps i nedladdningshastighet. För uppladdning ökar kravet från 1 till 3 Mbps, skriver Consumerist.

Det ökade kravet kommer efter en rapport om bredbandsbehovet i nordamerikanska hushåll, och där understryks att hela familjer - inte bara individer - behöver snabb, stabil uppkoppling för att kunna strömma ljud, film, grafik och data med hög kvalitet.

Därmed tappar den trötta gamla ADSL-tekniken rätten att kalla sig "bredband"; även om den ibland kan nå över 25 Mbps nedströms i teorin brukar maxfarten ofta anges till 24 Mbps, och för uppladdning anges maxfarten ofta till 1 Mbps.

Fast om du fortfarande sitter på slött ADSL behöver du inte gråta – FCC:s nya bredbandsdefinition gäller enbart nordamerikaner. För svensk och europeisk del finns ingen tydlig definition av vad som är Bredband. Post- och telestyrelsen uppger att "bredband" ofta avser internetanslutning som möjliggör att snabbt kunna skicka och ta emot digital information. Så enligt den luddiga definitionen är din sura gamla ADSL-tråd fortfarande bredband.

Vi beklagar.

Skicka en rättelse