Microsoft har småhintat om det tidigare, men i och med morgonens keynote speech på Game Developers Conference är det nu officiellt:
Xbox Live Arcade öppnas för allmänheten.

Vad betyder det här för dig? Bara att du kan skapa ett eget spel i Microsofts Game Studio 2.0 och förhoppningsvis få det publicerat på Live Arcade, där andra gamers kan ladda hem det, dela med sig av det mellan varandra och - förstås betygsätta det.

Redan nu finns det sju nya amatörutvecklade spel uppe på Live Arcade att ladda hem. Nu under våren kommer alla medlemmar av XNA Creators Club kunna betatesta hela processen, och mot slutet av året ska spelen börja släppas. På detta vis hoppas Microsoft att spelbiblioteket på maskinen ska fördubblas. Noteras bör att FZ-polaren Little Gamers har blivit spel och är en av de första ut i den nya given.

Så här kommenterar John Schappert, Microsofts Live-ansvarige, det radikala draget:

Det har blivit dags för spelbranschen att öppna dörrarna för alla spelskapare, så att alla kan dela med sig av sina kreationer till resten av världen. Vårt mål är att genomdriva en social och kulturell revolution inom spel med samma förändringskraft som vi har bevittnat inom digital musik- och videodelning.

Det är ännu lite oklart exakt hur godkännandeprocessen för ett inskickat spel ser ut. Microsoft berättar att alla bidrag måste godkännas av sina "medgamers" innan de publiceras. Redan nu finns sju indiespel ute på Live Arcade. De är:

JellyCar
Av: Walaber, USA
Vad: Kör mosiga bilar i mosiga världar.

Little Gamers
Av: Loic Dansart, Belgien
Vad: 2D-actionlir baserat på webserien med samma namn.

The Dishwasher: Dead Samurai
Av: James Silva, USA
Vad: Stiliserad 2D-plattformsaction.

TriLinea
Av: Edison S Prata Jr, Renato Pelizzari da Silva och Davi da Silva, Brasilien
Vad: Pusselspel som blandar action med strategi.

RocketBall
Av: Tyler Wanlass, Patrick Murty och Todd Barons, USA
Vad: Explosiv spökbollsvariant på gatorna.

ProximityHD
Av: Brian Cable, USA
Vad: Enkel strategi för casual gamers.

Culture
Av: Hidden Path Entertainment, USA
Vad: Utmanande pusselspel i vacker blomsterskrud.

Skicka en rättelse