Att spelvärlden är mansdominerad bör inte ha undgått någon. Orsaken till detta kan diskuteras i all oändlighet, men #Sony tror sig ha hittat en lösning för ett mer jämlikt spelande. Företaget har undersökt hur dagens kvinnliga utvecklare ser på spelbranchens genusutveckling och har kommit fram till att problemet inte handlar om att locka fler kvinnliga spelare (38% av världens alla gamers är enligt ESA kvinnor), utan snarare om att öka antalet kvinnliga utvecklare och ledare.

Sony kommer dra sitt strå till stacken genom ett stipendieprogram vid namnet G.I.R.L. (Gamers In Real Life), som sparkas igång första april i år. För att ansöka måste man vara kvinna samt skicka in en spelidé och två uppsatser. Stipendiet? 10 000 amerikanska dollar och en tio veckor lång praktik hos Sony.

Företagets Torrie Dorrell säger följande:

It's no secret to female gamers: Women are out there in significant numbers, playing MMOs, action games, first-person shooters, etc. What is lacking in the equation are women behind these games and we hope G.I.R.L. can help support this program. SOE's program is a key component of our G.I.R.L. initiative because the scholarship will be the gateway for one student into this field of expertise; I invite other publishers to join us in supporting this initiative.

Hur vet vi att det finns 50% chans att en kvinna blir anställd eller inte om en lika kvalificerad man ansöker om samma plats? Det vet vi inte, eller hur? Många här verkar ändå gå efter det argumentet, även om andra sektorer bevisligen inte har en balans... 26/02 Jag förstår inte alla negativa kommentarer. Det är inte orättvist alls, företaget Sony vill helt enkelt ha fler kvinnor i spelbranschen så de gör möjligheterna större. Det har ingenting med kvotering att göra. Männen får snarare skylla sig själva för... 26/02 Intressant , bra initiativ 26/02 Är väl allmänt ett plus i kanten att vara kvinna i IT områden. Kan ofta överkomma andra svagheter. Dessutom finns det starka påståenden som tyder på att kvinnor t.ex. är bättre programmerare. Dock så har jag aldrig träffat en tjej som suttit och program... 25/02 "38% av världens alla gamers är enligt ESA kvinnor" Men snälla, att ha spelat wii sports, WoW, eller the sims ett tag är inte samma sak som att vara en gamer. Om jag var kvinna så skulle jag känna mig förolämpad av stipendier i brancher där det inte fin... 25/02 Absolut ... En kompis flickvän får knappt någe för sitt jobb ,, Vafan jag fick en löneförhöjning som var ungefär lika mycket som hennes månadsinkomst xD BTW nice där med G.I.R.L , hehe ... Men varför är det en xboxdoslikande sak med på en sony sak :P... 25/02 Alla som gnäller på att stipendiet är ojämnlikt - med tanke på att folk fortfarande anklagar varandra för att "spela som kärringar" och att det fortfarande blir en sån jävla uppståndelse så fort man märker av att det är en kvinna som precis ägde en i... 25/02 Instämmer. Om kvinnor vill jobba med spel då ser de väl till att göra det också. 25/02 Diskriminering mot manliga spelutvecklare. Jaha här får man pengar bara för att man är tjej och spelintresserad ..... Hade det varit för endast manliga spelutvecklare hade världen skrikit att det var skandal, hemskt, FRUKTANSVÄRT!! 25/02 Meh, Prey had portal-tekonolgi redan 1998 (http://www.youtube.com/watch?v=eR1U7RvxLTI). Det som Portal/Narbacular Drop gjorde var att man fick en bössa som kunde skjuta portaler. Det som gjorde Portal ett bra spel för mig var humorn, inte direkt pusslen... 25/02
Skicka en rättelse