"Varumärkesintrång" tycker Fallout-ägaren. "Omöjligt att blanda ihop spelen", tycker utvecklaren.

Fortress Fallout är ett dåligt namn om man räds varumärkestvister. Det gör uppenbarligen inte de två personerna bakom mobilspelet med just det namnet. Eller så har de missat att Fallout (och även #Fortress) är ett etablerat varumärke.

Klart är i alla fall att Fortress Fallout inte längre får heta så. #Zenimax, som äger varumärket Fallout och utvecklaren #Bethesda, har skickat Fortress Fallout-utvecklarna Xreal ett brev där man anser att namnet Fortress Fallout är varumärkesintrång, och man uppmanar utvecklarna att stryka ordet "Fallout" från namnet. Efter juridisk rådkivning har Xreal bestämt sig för att göra det. Men, säger man, man gör det för att Bethesda och Zenimax har pengar nog att gå till domstol, men inte de själva.

Jordan Maron, den ena halvan av Xreal, säger i en Youtube-film att det inte finns någon risk att någon skulle missta Fortress Fallout för ett spel som har något att göra med Bethesda-serien, det är betydande spelmässiga skillnader mellan dem.

Fortress Fallout-utvecklaren Jordan Maron förklarar att man måste byta namn på spelet.

Maron menar, inte utan en skopa syrlighet, att Zenimax tenderar att försvara sina varumärken väl aggressivt, och tar upp striden med #Mojang och deras #Scrolls (kontra #The Elder Scrolls) för något år sen som exempel på att en aktör med lite mer pengar faktiskt kan klara sig undan Zenimax anspråk. Han tar däremot inte upp tanken på att Zenimax kanske retar sig på att någon försöker åka snålskjuts på ett väletablerad namn...

Filmen avrundas med lite diskussion i kommentarerna om vad det nya namnet ska bli. Och visst rullar ett av förslagen – Fortress Outfall - fint på tungan? Klart är att spelet blir free2play och ska släppas under årets första kvartal.

Största problemet? Really? Jag tycker verkligen då att det är ett mycket större problem att påföljderna för olika brott är riktigt skeva. Jämför t ex straffen för våldtäkt och upphovsrättsbrott. 18/05 Största problemet med dagens rättssamhälle är just att tvistemål ofta innebär ekonomiskt självmord om du är privatperson eller ett mindre bolag. Du har helt enkelt inte pengar till samma klass av juridisk rådgivning och efterforskning. Samtidigt så bety... 18/05 "...är att döpa sitt spel till något DEN vet..." En utvecklare - den utvecklaren. Hur svårt kan det vara? Utvecklare är ju oftast inte en person, utan en grupp personer, så att klämma till med ett "hen" är bara krystat. I det här fallet framgår det ju... 18/02 Det blandas ihop ett antal saker i kommentarerna. Man bör komma ihåg att: - Varumärkesskydd även är ett konsumentskydd. Det låter såklart larvigt (och något "storbolagen/NWO/etc" diktat ihop), men vi kan ju kanske enas om att det är bekvämt att veta t.e... 18/02 Finns gott om för och emot med det här. Jag gillar verkligen inte när utvecklare varumärkesskyddar vanliga ord, och dyker på andra som gamar för att skydda något allmänt som helt plötsligt blivit "deras". King och Banner Saga var ett utmärkt exempel på... 18/02 Lite jobbigt till slut när det kommer nya spel och alla namn eller snarare ord är tagna :-) 18/02 http://dictionary.reference.com/browse/fallout?s=t Fallout är ett ord och inte bara ett namn, som dom flesta borde veta. Att tro att ett spel vars namn inte ens börjar med fallout har nåt med fallout spelserien att göra är löjligt. Som sagts ovan så är... 18/02 Lite som när King försökte få bort Banner Saga bara för att det hade Saga i namnet. Förbannat trams! 17/02 Bethesdas advokater röker lite mycket. 17/02 Haha, vilket varumärkestroll! Totalt genomskinligt. Men bra jobbat, han fick sina 15 minutes of fame. 17/02
Skicka en rättelse