Sedan #Toshiba i onsdags [n=23708 meddelade] att man som initiativtagare till det högupplösta filmformatet HD-DVD lägger ner sin mångmiljonsatsning har även nedläggningsbeskedet om framtiden för #Microsofts fristående HD DVD-spelare till [[Xbox 360]] hängt i luften. Det officiella beskedet har under kvällen ramlat in i en kommuniké som i förtäckta ordalag fastslår att allting är "business as usual" hos företagets högkvarter i Redmond:

Som följd av de beslut Toshiba, filmbolag i Hollywood och återförsäljare tagit planerar Microsoft att dra sig från HD-DVD. Xbox kommer inte längre tillverka nya HD-DVD-spelare för Xbox 360, men vi kommer fortsätta att erbjuda sedvanligt produkt- och garantistöd för marknadens alla Xbox 360 HD-DVD-spelare. Precis som vi tidigare konstaterat så anser vi inte att det här beslutet kommer att ha någon verklig inverkan på Xbox 360 som plattform eller vår position på marknaden. HD-DVD är en av de olika vägarna vi erbjuder våra kunder en högupplöst upplevelse genom och vi kommer att fortsätta att ge konsumenterna erbjudandet att uppleva digital distribution av högupplösta filmer och tv-program direkt till deras vardagsrum, tillsammans med de DVD-filmer de redan äger.

Samtidigt meddelas att det rekommenderade priset kommer att falla ytterligare - från €99 till till €49.99 (motsvarande 470 SEK). Sänkningen är [n=23675 den andra] inom loppet av två veckor och motsvarar ett prisfall på 72% från det ursprungliga priset €179,99 - läge att fynda hårdvara, med andra ord. En snabb titt på nätets prisbarometerar ger emellertid vid handen att beskedet om sänkning - som alltså även skall innefatta EU-stater utanför euroområdet - ännu inte nått svenska butiker som fortfarande säljer tillbehöret för runt 1500 SEK.

Huruvida Microsofts besked öppnar dörren för en fristående Blu-Ray-spelare eller inte förblir tills vidare en öppen fråga. Mycket talar dock för att beskedet kommer att stärka tilltron till den i Sverige ännu ej lanserade distributionstjänsten Video Store - ett projekt som utnyttjar [[Xbox Live | Xbox Lives]] infrastruktur och därmed inte kan anses utgöra samma risk eller investeringskostnad som en ny mediaspelare medför. Räkna med andra ord att sista ordet i en marknad bokstavligt talat värd miljarder ännu inte är sagt.

Skicka en rättelse