Ska Bredbandsbolaget tvingas blockera sajter som sprider upphovsrättsskyddat material?

Idag kl 13 inleddes prövningen av ett rättsfall som måste sägas vara unikt i Sverige, rapporterar Dagens Media. Det är en rad film- musik- och tv-bolag som står bakom processen där det ska klargöras om Bredbandsbolaget ska tvingas blockera de delar av Internet där upphovsrättsskyddat material som film, spel och musik sprids. The Pirate Bay och Swefilmer nämns som några av dessa sajter.

IDG förklarar att det handlar om en paragraf i upphovsrättslagen som säger att den som "vidtar eller medverkar till" upphovsrättsbrott tvingas sluta med det, eller betala ett vite. Vitet i det här fallet ska ligga på 500 000 kronor. Bredbandsbolaget motsätter sig detta.

Så sent som förra veckan gjorde polisen tillslag mot flera platser i landet, och flera personer sitter nu frihetsberövade. Bland de som polisen gjorde tillslag mot märks tankafetast.com, tankafetastplay, piratehub och dreamfilm.se.

I samma veva hissade The Pirate Bay sin piratflagga igen, vilket tyder på att vi står inför en intressant tid i kampen mellan fildelarna på ena sidan och ordningsmakten samt musik- film- och spelbranschen på den andra.

Först efter dagens så kallade muntliga förberedelse kan ett datum sättas för den egentliga rättegången, och då vet vi om även bredbandsleverantörerna dras in i striden. Om det blir rättegång kan en fällande, prejudicerande dom öppna för blockeringskrav mot fler bredbandsoperatörer.

UPPDATERING Den muntliga förberedelsen är nu avslutad och huvudförhandlingar inleds i oktober.

Fotnot Dessa står bakom stämningsansökan:

Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film, Svensk Filmindustri, SVT, TV4-gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C-more.

Tur att alla inte tänker så som du gör för då skulle vi ha en för jävlig stat o diktatur säkert. 16/04 Det ögonblick BBB ger vika byter jag leverantör på två röda. 27/03 Man kanske skulle stämma Posten AB för distribution av barnpornografi.. 24/02 Bedrövlig approach. Och inte tusan kommer det göra någon skillnad heller. Det går o gå runt de här spärrarna på några minuter, totalt jäkla dravel är det. Om BBB blir fällda kommer det här leda till att andra ISPer kommer tvingas till samma sak, men man... 22/02 Blev lite orolig av att läsa rubriken. Tänkte: "Jaha nu ska jag bli straffad för att jag delar med mig av filmjölken på morgonen." Men så illa var det inte. 22/02 Om bolagen undrar varför deras material piratas så ska jag berätta varför. Har väntat i månader på att interstellar och jönssonligan ska komma ut på 'laglig' ström via hyrsajt men just exakt nu laddar jag ner interstellar eftersom det dröjer så inihelve... 21/02 Du missade TPB rättegången helt eller? I fildelningsfall spelar bevis ingen roll, det viktiga är de som åtalar och hur mycket de mutar. 21/02 Byter till annan ispn om så blir fallet. 21/02 Ja det här kommer ju aldrig att gå fel med den ofrånkomliga ändamålsglidningen... Anar en framtid där storföretagen kan begränsa och blockera sidor de ser som ett hot och ett internet utan neutralitet. 21/02 Allt som Naraccas sa. +1 Du kan lära en 3 åring att borsta tänderna men du kan inte lära en internationell organisation, en hel mediebransch, svensk film överlag att; Ge oss vad vi vill ha och vi betalar för det. Ska man verkligen behöva köpa in konsult... 21/02
Skicka en rättelse