Idag kl 13 inleddes prövningen av ett rättsfall som måste sägas vara unikt i Sverige, rapporterar Dagens Media. Det är en rad film- musik- och tv-bolag som står bakom processen där det ska klargöras om Bredbandsbolaget ska tvingas blockera de delar av Internet där upphovsrättsskyddat material som film, spel och musik sprids. The Pirate Bay och Swefilmer nämns som några av dessa sajter.

IDG förklarar att det handlar om en paragraf i upphovsrättslagen som säger att den som "vidtar eller medverkar till" upphovsrättsbrott tvingas sluta med det, eller betala ett vite. Vitet i det här fallet ska ligga på 500 000 kronor. Bredbandsbolaget motsätter sig detta.

Så sent som förra veckan gjorde polisen tillslag mot flera platser i landet, och flera personer sitter nu frihetsberövade. Bland de som polisen gjorde tillslag mot märks tankafetast.com, tankafetastplay, piratehub och dreamfilm.se.

I samma veva hissade The Pirate Bay sin piratflagga igen, vilket tyder på att vi står inför en intressant tid i kampen mellan fildelarna på ena sidan och ordningsmakten samt musik- film- och spelbranschen på den andra.

Först efter dagens så kallade muntliga förberedelse kan ett datum sättas för den egentliga rättegången, och då vet vi om även bredbandsleverantörerna dras in i striden. Om det blir rättegång kan en fällande, prejudicerande dom öppna för blockeringskrav mot fler bredbandsoperatörer.

UPPDATERING Den muntliga förberedelsen är nu avslutad och huvudförhandlingar inleds i oktober.

Fotnot Dessa står bakom stämningsansökan:

Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film, Svensk Filmindustri, SVT, TV4-gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C-more.