NiP och anti-mobbingorganisationen Friends gör gemensam sak – vill motverka det hårda online-klimatet.

Idag presenterade anti-mobbingorganisationen Friends sin Nätrapport, vars syfte är att sätta ljus på hur unga upplever kränkningar och mobbing på nätet. I samband med detta har de också skrivit ett debattinlägg på SvD tillsammans med Sveriges största e-sportlag, NiP (Ninjas in Pyjamas).

I debattartikeln konstateras att kränkningar i spelsammanhang är vanligt förekommande, och man presenterar också tre punkter för hur spelklimatet ska kunna bli bättre. Kortfattat handlar det om spelutvecklarnas ansvar, föräldrars intresse och kunskap samt spelarnas beteende.

Spelutvecklarna måste enligt artikeln bidra med trivselregler på officiella forum, samt avstängningar om dessa överträds. Anmälningsfunktioner skulle underlätta det. Man lyfter fram Riot Games (League of Legends) som ett föredöme.

Föräldrar måste intressera sig för sina barns fritidsaktiviteter, och skaffa sig kunskap om spelen som barnen spelar. Man ska även ha en dialog med barnen om hur man spelar på ett schysst sätt.

Artikeln lägger huvudansvaret för att förebygga kränkningar på de vuxna, men ser även den unga spelarens eget ansvar. Spelaren bör fundera på sin jargong, hur man bemöter andra och ge tips på hur man bidrar till ett bättre spelklimat.

Vad tycker du? Är NiP och Friends på rätt spår, eller behövs det andra medel för att motverka att unga far illa på nätet i spelsammanhang?

Med mitt syftande på din ovilja till förändring tänkte jag på det första du skrev, "Varför göra det till ett problem, när det inte är det? Det är enkelt att ignorera". Där har du min "fantasi", din konkreta text. Du är rätt tråkig att argumentera och... 05/03 Jag hade samma tankar som dig men fick inte ner det i text. Du fick en tumme! 04/03 Barn hör inte hemma i spel för vuxna. 04/03 Poängen var såklart att barn som spelar också måste utstå det som en massa (vuxna) idioter säger till dem och kanske inte har så lätt att ignorera detta men denna poäng verkar ha gått totalt över ditt huvud? 04/03 Menar att väluppfostrade barn inte beter sig hur som helst. Det är inget som har med spel i sig att göra. 04/03 ? Du menar att man måste uppfostra sina barn att i ung ålder tåla att bli utsatta för kränkningar och elakheter? 04/03 När det gäller barn är det inget annat än en uppfostringsfråga. 04/03 Om idioterna inte får spela om de beter sig illa så är det väl större chans att de ändrar sig? Du verkar heller inte tänka på att det faktiskt finns en hel del barn som spelar som kanske inte lika lätt kan ignorera och skaka av sig det som sägs som en... 04/03 Jag vet bättre än att tänka att vi ska kunna det. Spela inte med randoms, gå med i seriösa communities. Spela där det inte finns såna individer. 04/03 Om vi släpper den otroligt osunda logiken att personen som blir attackerad är delaktig i att attacken sker och koncentrerar diskussionen kring klimatet som du också kan uppleva vara problematiskt istället: hur tänker du att vi ska kunna förändra klimate... 04/03
Skicka en rättelse