Det har varit tyst kring Valves Steam Machines ett tag, men under GDC-mässan tar de bladet från munnen. Eller snarare sliter det i småbitar och strör det i vinden.

Steam Machines kommer lanseras i november tillsammans med Alienware, Falcon Northwest och ett dussin andra tillverkare. Priset landar nära de traditionella konsolerna, vilket vi antar innebär nånstans mellan 3000-4000 kronor. Men #Valve menar att de trots samma kostnad ändå kommer upp i högre prestanda. Och är du intresserad av att maxa ditt spelande med en så tekniskt avancerad upplevelse som möjligt så kan du själv välja och byta komponenter.

Steam Link är en helt ny teknik som går hand i hand med Steam Machines. I korthet är det en streaming-maskin som kan användas med antingen Steam Machines eller vanliga datorer för att spela "i vilket rum som helst" via ditt hemnätverk. 1080p och 60Hz med låg latency utlovas. 50 dollar landar prislappen på för Steam Link, och en Steam Controller går på samma pris. Internationell prissättning får vi närmare världspremiären i november.

#Valve berättar också mer om sin VR-satsning tillsammans med mobiltillverkaren HTC. Valve ska visa upp ett eget VR-headset som blir tillgänglig för utvecklare till våren. HTC ska släppa sin HTC Re Vive till konsument i slutet av året.

Lighthouse är ett "room scale tracking"-system som de är väldigt stolta över, som ser till att tracking fungerar snabbt och smärtfritt. Systemet kommer vara gratis att använda för alla som utvecklar hårdvara. Några av de som utvecklar spel och program till Valves VR är #Bossa Studios #Cloudhead Games, #Dovetail Games, #Fireproof Studios, #Google, #Owlchemylabs och #Vertigo Games.