En fråga vi ofta ställer oss är om vi inte redan hade fått ett #Half-Life 3 om det gått betydligt sämre för #Valve de senaste tio åren. Istället blomstrar företaget och det är inte på grund av Gordon Freeman som Gabe Newell är en av de rikaste personerna i spelindustrin.

I en färsk podcast, ledd av veteranen Geoff Keighley, snackar Newell och kollegan Erik Johnson om framtiden för Valve och berör allt från VR, Source 2 och såklart Steam Machines. Newell får bland annat frågan om när studion kommer att släppa en ny titel och han breder ut sitt svar under flera minuter.

Kontentan är dock denna: om tillräckligt många personer inom företaget, som har en väldigt platt och dynamisk organisation med flyttbara skrivbord, vill göra ett projekt så kommer det med största sannolikhet att bli av.

Portal 2 - en av Valves många succéer

Samtidigt påpekar han att det inte finns någon anledning för dem att blicka bakåt och göra saker som gjorts tidigare och att marknaden inte längre domineras av traditionella releaser i fysiska butiker. Han menar också att det vore dumt av dem att släppa ett gammelmodigt spel som inte tar hänsyn till allt de har lärt sig från att skeppa titlar såsom #Portal 2 och multiplayerfokuserade uppdateringar.

– I slutändan tror jag att våra kunder kommer bli nöjda med vad vi har spenderat vår tid på; att skapa underhållning till dem. Samtidigt kommer vi att bygga på det vi har lärt oss, vi kommer inte att "gå helt retro" för det finns för många intressanta saker vi har lärt oss. [...] Att göra ett nytt Half-Life utan att ta lärdom av senare spel vore ett dumt beslut.

Newell berättar också om det svåra beslutet att avbryta projekt som inte funkar, såsom rymdpiratspelet Stars of Blood som las ner för tre år sedan.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud...

Key timecodes:
5:30 - Why Valve Moved Into Hardware
9:06 - Valve's Electronics Plant
10:45 - Valve's Hardware Workshop?
12:05 - Titanium vs. Plutonium
13:43 - Erik on the Valve Hardware
16:11 - Valve's Forward Investing
19:10 - Linux vs. Windows
24:31 - Gabe on VR
32:40 - Erik on VR
34:50 - Will Valve Make VR Content?
36:42 - Source 2 Plans
38:46 - When Will Valve Make Another game?
44:18 - The Voice Workshop?
46:45 - Mobile vs VR
53:13 - DOTA Driven by the Fans
57:12 - Gabe's Toughest Decision