Pengamaskinen Angry Birds kärvar - vinsten kraftigt minskad.

#Angry Birds blev en av de första riktigt stora succéerna bland mobilspelen vilket gjorde att finska #Rovio gjorde en vinst på imponerande 83,3 miljoner dollar år 2012. Idag är konkurrensen betydligt hårdare och varumärket är inte lika pengastint som tidigare - där blev förra årets vinst bara en åttondel av rekordnoteringen för tre år sedan.

Vinsten blev ändå beskedliga 10,7 miljoner dollar men i jämförelse med året innan sjönk den med nästan 75 %. Men det är inte inkomsterna från mobilspelen som sjunkit, de har snarare ökat med 16 %, utan försäljningen av licensierade produkter. Det går knappt att gå in i en leksaksaffär idag utan att se karaktärer från spelen i olika former men de säljer alltså inte lika bra som förr.

Rovio startade en svensk studio för snart tre år sedan, ledd av Dice-avhopparna Patrick Liu och Oskar Burman, och nyligen släpptes deras första egna titel - Angry Birds: Under Pigstruction. Det är inledningsvis bara tillgängligt i Kanada men släpps till Iphone och Android senare i år.

Skicka en rättelse