Bloodborne är ingen barnlek. Du kommer att dö. Ofta. För dig som är lite räddhågsen inför att ta dig an spelet ger FZ:s Mattias Frost här 10 goda tips inför dödspremiären.

Efter Demon’s Souls och Dark Souls kommer Bloodborne – ett mörkt, Playstation 4-exklusivt äventyr som bjuder på kusliga viktorianska miljöer, blodutgjutelse och massmord. Av de första internationella recensionerna att döma är det ett riktigt bra spel. Och svårt. From Software följer sin gamla goda tradition med tuffa bossfighter och kaxiga underhuggare, så innan du ger dig ut på våldsodyssé kan det vara bra att spana in de här tio tipsen för att säkra livhanken några extra sekunder.

Förbered dig på närstrid
Det finns i princip ingen magi i Bloodborne, och inte heller avståndsattacker är särskilt dräpande. Istället är det närstridsröj som är alternativet för att dela ut ordentligt med skada. Att just göra mycket skada och spela offensivt uppmuntras överlag, inte minst då det inte går att använda sköldar att skydda sig med.

Välj rätt rustning

När du dör hamnar du i Hunter’s Dream som är en slags hub. Första gången du hamnar här kan du plocka upp dina första vapen – ett för närstrid och ett för avståndsattacker.

Saw Cleaver är ett balanserad närstridsvapen som är bra för den som inte har hittat en specifik inriktning. Hunter Axe gör ordentligt med skada men är tung och långsam, medan Threaded Cane är snabb, når långt men gör lite mindre skada. Hunter Pistol är ett avståndsvapen som är effektivt mot en ensam fiende. För att skjuta på flera motståndare samtidigt rekommenderas istället Hunter Blunderbuss som är en slags hagelbrakare.

Memorera fiendernas attackmönster
Varje fiende är unik. För att besegra dem krävs att du kastar dig in i konflikter och lär dig hur de beter sig i strid. Vissa fiender är enkla att slå ihjäl när de är ensamma, men desto tuffare i grupp. Andra är så stöddiga att enbart en räcker för att göra ditt liv till ett helvete. En viktig aspekt för framgång är att avgöra vilket avstånd som är optimalt mot respektive fiende.

Utforska kloaken – samla grym rustning
Förr eller senare kommer du fram till en kloak. Detta stora område bör du utforska grundligt för att lägga vantarna på ett hunter-set med rustning. Förutom att se tuff ut så får du betydligt bättre stats av paltorna. Struntar du i att utforska de stinkande miljöerna så kan du hitta motsvarande kläder längre fram, efter andra bossen.

Lyktor och genvägar
Motsvarigheten till Dark Souls brasor är lyktor. Vid dessa checkpoints kan du teleportera tillbaka till Hunter’s Dream. Tillgängligheten till lyktorna varierar, likaså svårighetsgraden på meningsmotståndarna, så att använda dem blir ett taktiskt moment. Håll även utkik efter genvägar – lås upp dem så blir det något enklare och smidigare att utforska de mörka miljöerna.

Läs vidare på nästa sida, om du törs...

Föregående Nästa
Skicka en rättelse